Blinking cursor fresh install with Gnome

I suspect something is up with GDM but I’m not sure. Yesterday evening I did a fresh install just selecting gnome for DE which I suspect is setting GDM as as the DM and got greeted with a blinking cursor.

When trying with Budgie and then installing Gnome additionally it works which from what I understand is using lightdm.

Where is best to report such issues, I presume it’s upstream somewhere?

Apologies I’m not that familiar with DMs.

Log output:

[     8.182] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-667.log" to "/var/log/Xorg.0.log"
[     8.182] (WW) Failed to open protocol names file lib/xorg/protocol.txt
[     8.183] 
X.Org X Server 1.20.10
X Protocol Version 11, Revision 0
[     8.183] Build Operating System: Linux Arch Linux
[     8.183] Current Operating System: Linux puslar 5.9.12-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Wed, 02 Dec 2020 16:14:56 +0000 x86_64
[     8.183] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=eb2b6998-7119-4be5-8da5-7640bfdb5aff rw cryptdevice=UUID=05faba5d-5744-4f8f-881a-9fe9e2ffe0ce:luks-05faba5d-5744-4f8f-881a-9fe9e2ffe0ce root=/dev/mapper/luks-05faba5d-5744-4f8f-881a-9fe9e2ffe0ce loglevel=3 nowatchdog acpi=force
[     8.183] Build Date: 01 December 2020  07:51:57PM
[     8.183]  
[     8.183] Current version of pixman: 0.40.0
[     8.183] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[     8.183] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[     8.183] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Dec  8 23:11:51 2020
[     8.184] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[     8.184] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[     8.185] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[     8.185] (==) No screen section available. Using defaults.
[     8.185] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[     8.185] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[     8.185] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[     8.185] (==) Automatically adding devices
[     8.185] (==) Automatically enabling devices
[     8.185] (==) Automatically adding GPU devices
[     8.185] (==) Automatically binding GPU devices
[     8.185] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[     8.186] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[     8.186] 	Entry deleted from font path.
[     8.187] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/TTF".
[     8.187] 	Entry deleted from font path.
[     8.187] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/TTF").
[     8.187] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[     8.187] 	Entry deleted from font path.
[     8.187] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[     8.187] 	Entry deleted from font path.
[     8.187] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi" does not exist.
[     8.187] 	Entry deleted from font path.
[     8.187] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
[     8.187] 	Entry deleted from font path.
[     8.187] (==) FontPath set to:
	
[     8.187] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[     8.187] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[     8.187] (II) Module ABI versions:
[     8.187] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[     8.187] 	X.Org Video Driver: 24.1
[     8.187] 	X.Org XInput driver : 24.1
[     8.187] 	X.Org Server Extension : 10.0
[     8.188] (++) using VT number 1

[     8.190] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/_33
[     8.192] (--) PCI:*(0@0:2:0) 8086:191b:1028:06e4 rev 6, Mem @ 0xdb000000/16777216, 0x70000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64, BIOS @ 0x????????/131072
[     8.192] (--) PCI: (1@0:0:0) 10de:139b:1028:06e4 rev 162, Mem @ 0xdc000000/16777216, 0xb0000000/268435456, 0xc0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[     8.192] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[     8.192] (II) LoadModule: "glx"
[     8.193] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[     8.196] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[     8.196] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[     8.196] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[     8.196] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[     8.196] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
[     8.196] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[     8.196] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
[     8.196] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[     8.196] (II) LoadModule: "intel"
[     8.196] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[     8.199] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[     8.199] 	compiled for 1.20.9, module version = 2.99.917
[     8.199] 	Module class: X.Org Video Driver
[     8.199] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     8.199] (II) LoadModule: "modesetting"
[     8.199] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[     8.200] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[     8.200] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.20.10
[     8.200] 	Module class: X.Org Video Driver
[     8.200] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     8.200] (II) LoadModule: "fbdev"
[     8.200] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[     8.200] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[     8.200] 	compiled for 1.20.8, module version = 0.5.0
[     8.200] 	Module class: X.Org Video Driver
[     8.200] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     8.200] (II) LoadModule: "vesa"
[     8.200] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[     8.201] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[     8.201] 	compiled for 1.20.9, module version = 2.5.0
[     8.201] 	Module class: X.Org Video Driver
[     8.201] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     8.201] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
	i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
	915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
	Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
	GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[     8.201] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics
[     8.201] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics
[     8.201] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics
[     8.201] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[     8.201] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[     8.201] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[     8.684] intel: waited 480 ms for i915.ko driver to load
[     8.685] (II) intel(0): Using Kernel Mode Setting driver: i915, version 1.6.0 20200715
[     8.685] (II) intel(0): SNA compiled from 2.99.917-913-g9236c582
[     8.700] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[     8.700] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[     8.700] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[     8.700] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[     8.700] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[     8.700] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[     8.700] 	compiled for 1.20.10, module version = 0.0.2
[     8.700] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     8.701] (--) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) HD Graphics 530
[     8.701] (--) intel(0): CPU: x86-64, sse2, sse3, ssse3, sse4.1, sse4.2, avx, avx2; using a maximum of 4 threads
[     8.701] (II) intel(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[     8.701] (==) intel(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[     8.701] (==) intel(0): RGB weight 888
[     8.701] (==) intel(0): Default visual is TrueColor
[     8.702] (II) intel(0): Output eDP1 has no monitor section
[     8.702] (**) intel(0): Found backlight control interface intel_backlight (type 'raw') for output eDP1
[     8.702] (II) intel(0): Enabled output eDP1
[     8.702] (II) intel(0): Output DP1 has no monitor section
[     8.702] (II) intel(0): Enabled output DP1
[     8.702] (II) intel(0): Output HDMI1 has no monitor section
[     8.702] (II) intel(0): Enabled output HDMI1
[     8.702] (II) intel(0): Output DP2 has no monitor section
[     8.703] (II) intel(0): Enabled output DP2
[     8.703] (II) intel(0): Output HDMI2 has no monitor section
[     8.703] (II) intel(0): Enabled output HDMI2
[     8.703] (--) intel(0): Using a maximum size of 256x256 for hardware cursors
[     8.703] (II) intel(0): Output VIRTUAL1 has no monitor section
[     8.703] (II) intel(0): Enabled output VIRTUAL1
[     8.703] (--) intel(0): Output eDP1 using initial mode 3840x2160 on pipe 0
[     8.703] (==) intel(0): TearFree disabled
[     8.703] (==) intel(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[     8.703] (==) intel(0): DPI set to (96, 96)
[     8.703] (II) Loading sub module "dri3"
[     8.703] (II) LoadModule: "dri3"
[     8.703] (II) Module "dri3" already built-in
[     8.703] (II) Loading sub module "dri2"
[     8.703] (II) LoadModule: "dri2"
[     8.703] (II) Module "dri2" already built-in
[     8.703] (II) Loading sub module "present"
[     8.703] (II) LoadModule: "present"
[     8.703] (II) Module "present" already built-in
[     8.703] (II) UnloadModule: "modesetting"
[     8.703] (II) Unloading modesetting
[     8.703] (II) UnloadModule: "fbdev"
[     8.704] (II) Unloading fbdev
[     8.704] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[     8.704] (II) Unloading fbdevhw
[     8.704] (II) UnloadModule: "vesa"
[     8.704] (II) Unloading vesa
[     8.706] (II) intel(0): SNA initialized with Skylake (gen9) backend
[     8.706] (==) intel(0): Backing store enabled
[     8.706] (==) intel(0): Silken mouse disabled
[     8.706] (II) intel(0): HW Cursor enabled
[     8.707] (==) intel(0): DPMS enabled
[     8.707] (==) intel(0): Display hotplug detection enabled
[     8.708] (II) intel(0): [DRI2] Setup complete
[     8.708] (II) intel(0): [DRI2]   DRI driver: i965
[     8.708] (II) intel(0): [DRI2]   VDPAU driver: va_gl
[     8.708] (II) intel(0): direct rendering: DRI2 DRI3 enabled
[     8.708] (II) intel(0): hardware support for Present enabled
[     8.708] (II) Initializing extension Generic Event Extension
[     8.708] (II) Initializing extension SHAPE
[     8.708] (II) Initializing extension MIT-SHM
[     8.708] (II) Initializing extension XInputExtension
[     8.708] (II) Initializing extension XTEST
[     8.708] (II) Initializing extension BIG-REQUESTS
[     8.708] (II) Initializing extension SYNC
[     8.708] (II) Initializing extension XKEYBOARD
[     8.708] (II) Initializing extension XC-MISC
[     8.708] (II) Initializing extension SECURITY
[     8.708] (II) Initializing extension XFIXES
[     8.708] (II) Initializing extension RENDER
[     8.708] (II) Initializing extension RANDR
[     8.708] (II) Initializing extension COMPOSITE
[     8.708] (II) Initializing extension DAMAGE
[     8.708] (II) Initializing extension MIT-SCREEN-SAVER
[     8.708] (II) Initializing extension DOUBLE-BUFFER
[     8.708] (II) Initializing extension RECORD
[     8.708] (II) Initializing extension DPMS
[     8.708] (II) Initializing extension Present
[     8.708] (II) Initializing extension DRI3
[     8.708] (II) Initializing extension X-Resource
[     8.708] (II) Initializing extension XVideo
[     8.708] (II) Initializing extension XVideo-MotionCompensation
[     8.708] (II) Initializing extension GLX
[     8.740] (II) AIGLX: Loaded and initialized i965
[     8.740] (II) GLX: Initialized DRI2 GL provider for screen 0
[     8.740] (II) Initializing extension XFree86-VidModeExtension
[     8.740] (II) Initializing extension XFree86-DGA
[     8.740] (II) Initializing extension XFree86-DRI
[     8.740] (II) Initializing extension DRI2
[     8.753] (II) intel(0): switch to mode 3840x2160@60.0 on eDP1 using pipe 0, position (0, 0), rotation normal, reflection none
[     9.869] (II) intel(0): Setting screen physical size to 1016 x 571
[     9.916] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
[     9.916] (**) Power Button: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     9.916] (**) Power Button: Applying InputClass "system-keyboard"
[     9.916] (II) LoadModule: "libinput"
[     9.916] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/libinput_drv.so
[     9.918] (II) Module libinput: vendor="X.Org Foundation"
[     9.918] 	compiled for 1.20.8, module version = 0.30.0
[     9.918] 	Module class: X.Org XInput Driver
[     9.918] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
[     9.918] (II) Using input driver 'libinput' for 'Power Button'
[     9.919] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event3 13:67 fd 20 paused 0
[     9.919] (**) Power Button: always reports core events
[     9.919] (**) Option "Device" "/dev/input/event3"
[     9.919] (**) Option "_source" "server/udev"
[     9.925] (II) event3  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.925] (II) event3  - Power Button: device is a keyboard
[     9.925] (II) event3  - Power Button: device removed
[     9.926] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input3/event3"
[     9.926] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[     9.926] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[     9.926] (**) Option "xkb_layout" "gb"
[     9.942] (II) event3  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.942] (II) event3  - Power Button: device is a keyboard
[     9.943] (II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event14)
[     9.943] (**) Video Bus: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     9.943] (**) Video Bus: Applying InputClass "system-keyboard"
[     9.943] (II) Using input driver 'libinput' for 'Video Bus'
[     9.943] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event14 13:78 fd 23 paused 0
[     9.943] (**) Video Bus: always reports core events
[     9.943] (**) Option "Device" "/dev/input/event14"
[     9.943] (**) Option "_source" "server/udev"
[     9.944] (II) event14 - Video Bus: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.944] (II) event14 - Video Bus: device is a keyboard
[     9.945] (II) event14 - Video Bus: device removed
[     9.945] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0A08:00/LNXVIDEO:00/input/input22/event14"
[     9.945] (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD, id 7)
[     9.945] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[     9.945] (**) Option "xkb_layout" "gb"
[     9.946] (II) event14 - Video Bus: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.946] (II) event14 - Video Bus: device is a keyboard
[     9.946] (II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event15)
[     9.946] (**) Video Bus: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     9.946] (**) Video Bus: Applying InputClass "system-keyboard"
[     9.946] (II) Using input driver 'libinput' for 'Video Bus'
[     9.947] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event15 13:79 fd 24 paused 0
[     9.947] (**) Video Bus: always reports core events
[     9.947] (**) Option "Device" "/dev/input/event15"
[     9.947] (**) Option "_source" "server/udev"
[     9.948] (II) event15 - Video Bus: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.948] (II) event15 - Video Bus: device is a keyboard
[     9.949] (II) event15 - Video Bus: device removed
[     9.949] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0A08:00/device:0a/LNXVIDEO:01/input/input23/event15"
[     9.949] (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD, id 8)
[     9.949] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[     9.949] (**) Option "xkb_layout" "gb"
[     9.950] (II) event15 - Video Bus: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.950] (II) event15 - Video Bus: device is a keyboard
[     9.951] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
[     9.951] (**) Power Button: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     9.951] (**) Power Button: Applying InputClass "system-keyboard"
[     9.951] (II) Using input driver 'libinput' for 'Power Button'
[     9.951] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event1 13:65 fd 25 paused 0
[     9.951] (**) Power Button: always reports core events
[     9.951] (**) Option "Device" "/dev/input/event1"
[     9.952] (**) Option "_source" "server/udev"
[     9.952] (II) event1  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.952] (II) event1  - Power Button: device is a keyboard
[     9.953] (II) event1  - Power Button: device removed
[     9.953] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input1/event1"
[     9.953] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 9)
[     9.953] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[     9.953] (**) Option "xkb_layout" "gb"
[     9.954] (II) event1  - Power Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.954] (II) event1  - Power Button: device is a keyboard
[     9.954] (II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event0)
[     9.954] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     9.954] (II) This device may have been added with another device file.
[     9.955] (II) config/udev: Adding input device Sleep Button (/dev/input/event2)
[     9.955] (**) Sleep Button: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[     9.955] (**) Sleep Button: Applying InputClass "system-keyboard"
[     9.955] (II) Using input driver 'libinput' for 'Sleep Button'
[     9.956] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event2 13:66 fd 26 paused 0
[     9.956] (**) Sleep Button: always reports core events
[     9.956] (**) Option "Device" "/dev/input/event2"
[     9.956] (**) Option "_source" "server/udev"
[     9.957] (II) event2  - Sleep Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.957] (II) event2  - Sleep Button: device is a keyboard
[     9.957] (II) event2  - Sleep Button: device removed
[     9.957] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0E:00/input/input2/event2"
[     9.957] (II) XINPUT: Adding extended input device "Sleep Button" (type: KEYBOARD, id 10)
[     9.957] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[     9.957] (**) Option "xkb_layout" "gb"
[     9.958] (II) event2  - Sleep Button: is tagged by udev as: Keyboard
[     9.958] (II) event2  - Sleep Button: device is a keyboard
[     9.958] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[     9.958] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[     9.959] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card1 226:1 fd 27 paused 0
[     9.959] (II) LoadModule: "modesetting"
[     9.959] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[     9.959] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[     9.959] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.20.10
[     9.959] 	Module class: X.Org Video Driver
[     9.959] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     9.959] (II) modeset(G0): using drv /dev/dri/card1
[     9.960] (==) modeset(G0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[     9.960] (==) modeset(G0): RGB weight 888
[     9.960] (==) modeset(G0): Default visual is TrueColor
[     9.960] (II) Loading sub module "glamoregl"
[     9.960] (II) LoadModule: "glamoregl"
[     9.960] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
[     9.964] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[     9.964] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.1
[     9.964] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    10.185] (II) modeset(G0): glamor X acceleration enabled on NV117
[    10.185] (II) modeset(G0): glamor initialized
[    10.185] (==) modeset(G0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    10.185] (==) modeset(G0): DPI set to (96, 96)
[    10.185] (II) Loading sub module "fb"
[    10.185] (II) LoadModule: "fb"
[    10.185] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    10.186] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    10.186] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[    10.186] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    10.186] (EE) 
[    10.186] (EE) Backtrace:
[    10.186] (EE) 0: /usr/lib/Xorg (xorg_backtrace+0x53) [0x564a9e790f63]
[    10.186] (EE) 1: /usr/lib/Xorg (0x564a9e64a000+0x151da5) [0x564a9e79bda5]
[    10.186] (EE) 2: /usr/lib/libc.so.6 (0x7faf07808000+0x3d6a0) [0x7faf078456a0]
[    10.186] (EE) 3: /usr/lib/libc.so.6 (gsignal+0x145) [0x7faf07845615]
[    10.186] (EE) 4: /usr/lib/libc.so.6 (abort+0x116) [0x7faf0782e862]
[    10.186] (EE) 5: /usr/lib/libc.so.6 (0x7faf07808000+0x26747) [0x7faf0782e747]
[    10.186] (EE) 6: /usr/lib/libc.so.6 (0x7faf07808000+0x35bf6) [0x7faf0783dbf6]
[    10.186] (EE) 7: /usr/lib/Xorg (dixRegisterPrivateKey+0x0) [0x564a9e6df870]
[    10.186] (EE) 8: /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so (glamor_init+0xc9) [0x7faf01eedfb9]
[    10.187] (EE) 9: /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so (0x7faf02055000+0x140fd) [0x7faf020690fd]
[    10.187] (EE) 10: /usr/lib/Xorg (AddGPUScreen+0x10e) [0x564a9e6c340e]
[    10.187] (EE) 11: /usr/lib/Xorg (0x564a9e64a000+0x185eb9) [0x564a9e7cfeb9]
[    10.187] (EE) 12: /usr/lib/Xorg (0x564a9e64a000+0x1bb288) [0x564a9e805288]
[    10.187] (EE) 13: /usr/lib/Xorg (0x564a9e64a000+0x1bb52b) [0x564a9e80552b]
[    10.187] (EE) 14: /usr/lib/Xorg (InitInput+0xf5) [0x564a9e7b5435]
[    10.187] (EE) 15: /usr/lib/Xorg (0x564a9e64a000+0x39798) [0x564a9e683798]
[    10.187] (EE) 16: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf2) [0x7faf07830152]
[    10.187] (EE) 17: /usr/lib/Xorg (_start+0x2e) [0x564a9e6845de]
[    10.187] (EE) 
[    10.187] (EE) 
Fatal server error:
[    10.187] (EE) Caught signal 6 (Aborted). Server aborting
[    10.187] (EE) 
[    10.187] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[    10.187] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    10.187] (EE) 
[    10.187] (II) AIGLX: Suspending AIGLX clients for VT switch
[    10.471] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Maybe @joekamprad would have an idea?

yes i do have a lot a ideas on that :wink:

  • hybrid graphics (intel + nvidia or amd) missing drivers
  • seems x11 does not find any monitor… ?
  • installation is corrupted by missing install packages cause by network issue
  • Bios settings do not setup to use the right GPU
  • the installer log would put out some of the possibilities:
    cat /var/log/Calamares.log | curl -F 'f:1=<-' ix.io
1 Like

Thanks for the advice.

  • It’s on my Laptop a Dell XPS 15 which has hybrid graphics but I believe I am just using the intel.
  • Could be point 2, but I’ll need to look into how x11 is setup (n00b)
  • I don’t think it is - tried multiple installs
  • Tried PopOS and that uses GDM afaik and had no issues.
  • Installer log http://ix.io/2Hl8

What was weird is that I had an install from Feb which I Did an update and rebooted and then it happened… I had all backed up anyway and wanted to do a fresh install so did and it was exactly the same which is why I suspected something with the packages.

Any further advice?

This doesn’t have anything to do with the xf86-video-intel file?

I have no idea what happened I just tried on gdm to go to another tty with ctrl + alt + f2 and then back with ctrl + alt + f1.

Waited a few seconds then the gnome login appears.

Weird but it worked - What could cause that?

Any further advice? It’s def not install related - I did another reinstall and it’s the same issue.

How can I debug this further? I have a work around so it’s not blocking just would love to figure this out :slight_smile:

boot journal could help:

lspci > log.txt && lsusb >> log.txt && journalctl -b -0 >> log.txt && cat log.txt | curl -F 'f:1=<-' ix.io

(includes system specs)

It could be that GNOME tries to start wayland session and hard fail on that, as usually it would fallback to xorg session, but caused by hybrid graphics it can be that it can not handle this, I would try to simple install nvidia driver and see if it works then:
sudo pacman -S nvidia nvidia-settings linux-headers
sudo mkinitcpio -P
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
but you can check first if you can switch to xorg session from login screen by choosing “Gnome in Xorg”

Here’s the output of that: http://ix.io/2J0M

Interestingly I use xorg as I had issues with some apps with wayland (Selected via login screen).

I’ll have to play with the nvidia stuff - always had problems in the past so avoided going down that route :slight_smile:

Dec 20 22:55:32 pulsar gnome-session[989]: gnome-session-binary[989]: WARNING: Falling back to non-systemd startup procedure due to error: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner: Name "org.freedesktop.systemd1" does not exist

Dec 20 22:55:32 pulsar kernel: nouveau 0000:01:00.0: bus: MMIO read of 00000000 FAULT at 619444 [ IBUS ]

Dec 20 22:55:33 pulsar org.gnome.Shell.desktop[1029]: glamor: No eglstream capable devices found

Dec 20 22:55:42 pulsar /usr/lib/gdm-x-session[1251]: (II) LoadModule: "nouveau"
Dec 20 22:55:42 pulsar /usr/lib/gdm-x-session[1251]: (WW) Warning, couldn't open module nouveau
Dec 20 22:55:42 pulsar /usr/lib/gdm-x-session[1251]: (EE) Failed to load module "nouveau" (module does not exist, 0)

Dec 20 22:55:42 pulsar /usr/lib/gdm-x-session[1251]: (WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support

looking this I would give it a try with installing Nvidia driver and taking xorg session from GDM!

It worked! Thanks so much :slight_smile:

I was always reluctant to use nvidia as I had issues before - will def look into a way to switch between this and the intel GPU going forward optimus manager looks promising.
Thanks for the help :))

p.s. I see you’re from Berlin too - hope you have a good Christmas + NYE :slight_smile:

ebenso:
2020-12-21_17-14