No System Updating?

After trying (and loving) EndeavourOS on virtualbox, I decided to install on bare metal. All seemed to go smoothly, except Kalu gave a message about not accessing a web site, but it seemed to start quicker that the wifi. I followed advice from the forum to put a 10 sec. delay on starting Kalu. Since then (and its been several hours) both Kalu and running pacman -Syu from terminal said nothing to do. When running on VB, it seems there were more frequent updates. I expected more messages or updates. Is it possible I’ve accidentally disabled a source mirror?

Here is my mirrorlist, endeveavouros-mirrorlist files

mirrorlist:

################################################################################
################# Arch Linux mirrorlist generated by Reflector #################
################################################################################

# With:       reflector -c US -p https -a2 -phttps -f10 --sort age --save /tmp/t
mp.VNqaXecrGh
# When:       2019-10-04 23:29:39 UTC
# From:       https://www.archlinux.org/mirrors/status/json/
# Retrieved:  2019-10-04 23:29:22 UTC
# Last Check: 2019-10-04 23:12:06 UTC

Server = https://arch.mirror.constant.com/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.lty.me/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirrors.lug.mtu.edu/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://iad.mirrors.misaka.one/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirrors.rit.edu/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.dal10.us.leaseweb.net/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://arch.mirror.square-r00t.net/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.stephen304.com/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.mia11.us.leaseweb.net/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.kaminski.io/archlinux/$repo/os/$arch

endeavouros-mirrorlist:

##                                          ##
#       EndeavourOS Repository Mirrorlist    #
##                                          ##

#[endeavouros]
#SigLevel = PackageRequired
#Include = /etc/pacman.d/endeavouros-mirrorlist

# Github
Server = https://github.com/endeavouros-team/mirrors/releases/download/mirror1/
Server = https://github.com/endeavouros-team/mirrors/releases/download/mirror2/


There is also mirrorlist.bak and mirrorlist.pacnew files. Just not sure what to look for to make sure everything that should be there, is there.

Any help/education would be appreciated.

Thanks!

ps
Here is my system specs:

System:    Host: home Kernel: 5.3.1-arch1-1-ARCH x86_64 bits: 64 Desktop: Xfce 4.14.1 Distro: EndeavourOS 
Machine:   Type: Laptop System: Dell product: Latitude E6430 v: 01 serial: <root required> 
           Mobo: Dell model: N/A serial: <root required> BIOS: Dell v: A12 date: 05/20/2013 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 53.9 Wh condition: 53.9/62.2 Wh (87%) 
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i5-3340M bits: 64 type: MT MCP L2 cache: 3072 KiB 
           Speed: 1196 MHz min/max: 1200/3400 MHz Core speeds (MHz): 1: 1196 2: 1196 3: 1196 4: 1196 
Graphics:  Device-1: NVIDIA GF108GLM [NVS 5200M] driver: nouveau v: kernel 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa tty: N/A 
           Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing. 
Audio:     Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel 
           Device-2: NVIDIA GF108 High Definition Audio driver: snd_hda_intel 
           Sound Server: ALSA v: k5.3.1-arch1-1-ARCH 
Network:   Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network driver: e1000e 
           IF: eno1 state: down mac: f0:1f:af:1b:c2:dd 
           Device-2: Intel Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] driver: iwlwifi 
           IF: wlp3s0 state: up mac: 6c:88:14:7d:ae:fc 
Drives:    Local Storage: total: 232.89 GiB used: 14.77 GiB (6.3%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: SK Hynix model: HFS250G32TND-N1A2A size: 232.89 GiB 
Partition: ID-1: / size: 211.32 GiB used: 14.77 GiB (7.0%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 
           ID-2: swap-1 size: 17.18 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda2 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 62.0 C mobo: 48.0 C sodimm: 42.0 C gpu: nouveau temp: 57 C 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 2925 
Info:      Processes: 166 Uptime: 1h 56m Memory: 15.59 GiB used: 1.13 GiB (7.2%) Shell: bash inxi: 3.0.36 

Welcome,
You are correct on kalu trying to update before the wifi is connected so the delay is the right action to take. You have the latest kernel and pacman is reporting nothing to do. It’s probably up to date as when it installs it is usually.You could install reflector-auto and set it up.

1 Like