Gnome performance mode doesn't show after reboot

I have an ASUS TUF laptop with EOS Gnome with the latest LTS kernel. I’m using asusctl combined with Gnome power-profiles-daemon. After reboot, only the Balanced and Power save modes are available on Gnome settings toggles. If I do systemctl restart power-profiles-daemon.service, the option returns, but if the system is restarted, it goes away again. Does anybody have some idea why? Thanks

Did you enable the service, before reboot?

sudo systemctl enable power-profiles-daemon.service

This way, it would be loaded on every boot.

Yes, the service is active and running after every reboot. But the performance option is not, unless I restart the service. It’s very strange

Could be hardware-related, or an acpi driver issue. In order for us to know more about your issue, you could post an output of this command from your terminal:

inxi -Fxxxza

OK, thanks, and here you go:

System:
Kernel: 5.15.63-1-lts arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-lts
root=UUID=315437bd-61a4-4328-a152-30ac0f253b32 rw rootflags=subvol=@
loglevel=3 quiet nowatchdog nvme_load=YES nvidia-drm.modeset=1
Desktop: GNOME v: 42.4 tk: GTK v: 3.24.34 wm: gnome-shell dm: GDM v: 42.0
Distro: EndeavourOS base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: TUF Gaming FX505DT_FX505DT v: 1.0
serial:
Mobo: ASUSTeK model: FX505DT v: 1.0 serial:
UEFI: American Megatrends v: FX505DT.316 date: 01/28/2021
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 26.8 Wh (73.8%) condition: 36.3/48.1 Wh (75.5%)
volts: 12.5 min: 11.7 model: FX50442 type: Li-ion serial: N/A
status: charging
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 3750H with Radeon Vega Mobile Gfx bits: 64
type: MT MCP arch: Zen/Zen+ note: check gen: 1 built: 2019 process: GF 12nm
family: 0x17 (23) model-id: 0x18 (24) stepping: 1 microcode: 0x8108102
Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x64 KiB L2: 2 MiB desc: 4x512 KiB
L3: 4 MiB desc: 1x4 MiB
Speed (MHz): avg: 2997 high: 3862 min/max: 1400/2300 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 3636 2: 3862
3: 2726 4: 3018 5: 2643 6: 2626 7: 2729 8: 2740 bogomips: 36730
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT vulnerable
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl and seccomp
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP:
disabled, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU117M [GeForce GTX 1650 Mobile / Max-Q] vendor: ASUSTeK
driver: nvidia v: 515.65.01 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 515.xx+
status: current (as of 2022-07) arch: Turing code: TUxxx
process: TSMC 12nm built: 2018-22 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8
link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 ports: active: none
empty: HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f91 class-ID: 0300
Device-2: AMD Picasso/Raven 2 [Radeon Vega Series / Radeon Mobile Series]
vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 code: Vega
process: GF 14nm built: 2017-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
ports: active: eDP-1 empty: none bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 1002:15d8
class-ID: 0300
Device-3: IMC Networks USB2.0 HD UVC WebCam type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 3-1:2 chip-ID: 13d3:56a2 class-ID: 0e02 serial:
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: gnome-shell driver: X: loaded: amdgpu,nvidia
unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,nouveau,nv,vesa gpu: amdgpu
display-ID: :1 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP model: Najing CEC Panda 0x0036 built: 2018
res: 1920x1080 hz: 120 dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x194mm (13.54x7.64")
diag: 395mm (15.5") ratio: 16:9 modes: max: 1920x1080 min: 640x480
OpenGL: renderer: AMD Radeon Vega 10 Graphics (raven LLVM 14.0.6 DRM 3.42
5.15.63-1-lts) v: 4.6 Mesa 22.1.7 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:10fa class-ID: 0403
Device-2: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.63-1-lts running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: e000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: down mac:
Device-2: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
vendor: AzureWave driver: rtw_8821ce v: N/A modules: rtw88_8821ce pcie:
gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000 bus-ID: 04:00.0
chip-ID: 10ec:c821 class-ID: 0280
IF: wlan0 state: up mac:
Bluetooth:
Device-1: IMC Networks Bluetooth Radio type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-4:2 chip-ID: 13d3:3530 class-ID: e001 serial:
Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: see --recommends
Drives:
Local Storage: total: 1.38 TiB used: 891.74 GiB (63.3%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Micron
model: 2200V MTFDHBA512TCK size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial:
rev: P1MA0V4 temp: 44.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000LM048-2E7172
size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B
speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: rev: 0001
scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 162 GiB size: 162 GiB (100.00%) used: 46.69 GiB (28.8%)
fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4
ID-2: /boot/efi raw-size: 660 MiB size: 658.7 MiB (99.80%) used: 29.9 MiB
(4.5%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 162 GiB size: 162 GiB (100.00%) used: 46.69 GiB
(28.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4
ID-4: /var/log raw-size: 162 GiB size: 162 GiB (100.00%) used: 46.69 GiB
(28.8%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4 maj-min: 259:4
Swap:
Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 8 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
Sensors:
System Temperatures: cpu: 64.5 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 64.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 5700
Info:
Processes: 294 Uptime: 43m wakeups: 1 Memory: 15.07 GiB used: 1.66 GiB
(11.0%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pacman: 1110 lib: 326 Shell: Zsh v: 5.9
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.20

SSD serial:
rev: P1MA0V4 temp: 44.9 C

Sensors:
System Temperatures: cpu: 64.5 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 64.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 5700

Is all I get from it, nothing about the Battery.

Can you post the command output from inxi -xxAv6?

And please, do format the output pasted here as “blockquote” by using the ( " ) symbol in your post editor for a much better readability (also on your previous post). Thank you.

Ok.

System:
Host: matroshka Kernel: 5.15.63-1-lts arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 12.2.0 Desktop: GNOME v: 42.4 tk: GTK v: 3.24.34 wm: gnome-shell dm: GDM
Distro: EndeavourOS base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: TUF Gaming FX505DT_FX505DT v: 1.0
serial:
Mobo: ASUSTeK model: FX505DT v: 1.0 serial:
UEFI: American Megatrends v: FX505DT.316 date: 01/28/2021
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 35.8 Wh (100.0%) condition: 35.8/48.1 Wh (74.5%)
volts: 11.4 min: 11.7 model: FX50442 serial: N/A status: discharging
Memory:
RAM: total: 15.07 GiB used: 2.04 GiB (13.6%)
RAM Report: permissions: Unable to run dmidecode. Root privileges
required.
CPU:
Info: quad core model: AMD Ryzen 7 3750H with Radeon Vega Mobile Gfx
bits: 64 type: MT MCP arch: Zen/Zen+ note: check rev: 1 cache: L1: 384 KiB
L2: 2 MiB L3: 4 MiB
Speed (MHz): avg: 1384 high: 2236 min/max: 1400/2300 boost: enabled
cores: 1: 2236 2: 1232 3: 1290 4: 1319 5: 1251 6: 1235 7: 1222 8: 1290
bogomips: 36729
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU117M [GeForce GTX 1650 Mobile / Max-Q] vendor: ASUSTeK
driver: nvidia v: 515.65.01 arch: Turing pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 8
ports: active: none empty: HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f91
Device-2: AMD Picasso/Raven 2 [Radeon Vega Series / Radeon Mobile Series]
vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 pcie: speed: 8 GT/s
lanes: 16 ports: active: eDP-1 empty: none bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 1002:15d8
Device-3: IMC Networks USB2.0 HD UVC WebCam type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 3-1:2 chip-ID: 13d3:56a2
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: gnome-shell driver: X: loaded: amdgpu,nvidia
unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,nouveau,nv,vesa gpu: amdgpu
display-ID: :1 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96
Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP model: Najing CEC Panda 0x0036
res: 1920x1080 dpi: 142 diag: 395mm (15.5")
OpenGL: renderer: AMD Radeon Vega 10 Graphics (raven LLVM 14.0.6 DRM 3.42
5.15.63-1-lts) v: 4.6 Mesa 22.1.7 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
speed: 2.5 GT/s lanes: 8 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:10fa
Device-2: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.63-1-lts running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 1
port: e000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp2s0 state: down mac: a8:5e:45:be:f9:da
Device-2: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
vendor: AzureWave driver: rtw_8821ce v: N/A pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 1
port: d000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:c821
IF: wlan0 state: up mac: c0:e4:34:92:36:67
Bluetooth:
Device-1: IMC Networks Bluetooth Radio type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-4:2 chip-ID: 13d3:3530
Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: see --recommends
Drives:
Local Storage: total: 1.38 TiB used: 892.06 GiB (63.3%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Micron model: 2200V MTFDHBA512TCK
size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: 194224870111
temp: 43.9 C
ID-2: /dev/sda vendor: Seagate model: ST1000LM048-2E7172 size: 931.51 GiB
speed: 6.0 Gb/s serial: WQ96W617
Message: No optical or floppy data found.
Partition:
ID-1: / size: 162 GiB used: 46.49 GiB (28.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p4
label: N/A uuid: 315437bd-61a4-4328-a152-30ac0f253b32
ID-2: /boot/efi size: 658.7 MiB used: 29.9 MiB (4.5%) fs: vfat
dev: /dev/nvme0n1p1 label: EFI uuid: 28A7-12D1
ID-3: /home size: 162 GiB used: 46.49 GiB (28.7%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p4 label: N/A uuid: 315437bd-61a4-4328-a152-30ac0f253b32
ID-4: /media/Storage size: 931.51 GiB used: 845.54 GiB (90.8%) fs: ntfs
dev: /dev/sda1 label: Storage uuid: 4864E5CB64E5BBB6
ID-5: /var/cache size: 162 GiB used: 46.49 GiB (28.7%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p4 label: N/A uuid: 315437bd-61a4-4328-a152-30ac0f253b32
ID-6: /var/log size: 162 GiB used: 46.49 GiB (28.7%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p4 label: N/A uuid: 315437bd-61a4-4328-a152-30ac0f253b32
Swap:
ID-1: swap-1 type: partition size: 8 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
dev: /dev/nvme0n1p5 label: N/A uuid: 80109c36-cf89-43ec-8274-5823d61d3c91
Unmounted:
ID-1: /dev/nvme0n1p2 size: 16 MiB fs: label: N/A
uuid: N/A
ID-2: /dev/nvme0n1p3 size: 306.28 GiB fs: ntfs label: OS
uuid: 10D2A98ED2A9791C
USB:
Hub-1: 1-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 4 rev: 2.0
speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002
Device-1: 1-4:2 info: IMC Networks Bluetooth Radio type: Bluetooth
driver: btusb rev: 1.1 speed: 12 Mb/s chip-ID: 13d3:3530
Hub-2: 2-0:1 info: Super-speed hub ports: 4 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s
chip-ID: 1d6b:0003
Hub-3: 3-0:1 info: Hi-speed hub with single TT ports: 2 rev: 2.0
speed: 480 Mb/s chip-ID: 1d6b:0002
Device-1: 3-1:2 info: IMC Networks USB2.0 HD UVC WebCam type: Video
driver: uvcvideo rev: 2.0 speed: 480 Mb/s chip-ID: 13d3:56a2
Hub-4: 4-0:1 info: Super-speed hub ports: 1 rev: 3.1 speed: 10 Gb/s
chip-ID: 1d6b:0003
Sensors:
System Temperatures: cpu: 37.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 37.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 2800
Info:
Processes: 302 Uptime: 2m Init: systemd v: 251 default: graphical
Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pacman: 1080 Shell: Zsh v: 5.9
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.20

You have to mark (highlight) the pasted text, before clicking on the blockquote thingy ( " ) in post editor.

To edit a previous post, you have to click this:
Ohne Titel

1 Like

Please, look here there is a whole thread about similar issues with your machine:

Ok thanks, I will check