XFCE lock screen not working [found WORKAROUND]

Hi everyone!! First of all thank you for making EOS, i just jumped ship from manjaro and EOS is my new home :slight_smile:
TL;DR after the last update (2 days of updates) my XFCE lost the ability to lock the screen, what can i do to fix this?

Thank you!

lazarus@Raito ~ [1]> xfce4-screensaver
dbus[8209]: arguments to dbus_connection_send_with_reply_and_block() were incorrect, assertion "connection != NULL" failed in file dbus-connection.c line 3544.
This is normally a bug in some application using the D-Bus library.

dbus[8209]: arguments to dbus_message_iter_init() were incorrect, assertion "message != NULL" failed in file dbus-message.c line 2114.
This is normally a bug in some application using the D-Bus library.

dbus[8209]: dbus message iterator has already been closed, or is uninitialized or corrupt
dbus[8209]: arguments to dbus_message_iter_get_arg_type() were incorrect, assertion "_dbus_message_iter_check (real)" failed in file dbus-message.c line 2186.
This is normally a bug in some application using the D-Bus library.

dbus[8209]: arguments to dbus_message_unref() were incorrect, assertion "message != NULL" failed in file dbus-message.c line 1716.
This is normally a bug in some application using the D-Bus library.


** (xfce4-screensaver:8209): WARNING **: 14:14:00.370: impossibile registrarsi al bus dei messaggi

fetch

                     ./o.                  lazarus@Raito 
                   ./sssso-                ------------- 
                 `:osssssss+-              OS: EndeavourOS Linux x86_64 
               `:+sssssssssso/.            Host: VivoBook_ASUSLaptop X521IA_M533IA 1.0 
             `-/ossssssssssssso/.          Kernel: 5.9.6-arch1-1 
           `-/+sssssssssssssssso+:`        Uptime: 14 mins 
         `-:/+sssssssssssssssssso+/.       Packages: 1045 (pacman) 
       `.://osssssssssssssssssssso++-      Shell: bash 5.0.18 
      .://+ssssssssssssssssssssssso++:     Resolution: 1920x1080 
    .:///ossssssssssssssssssssssssso++:    DE: Xfce 4.14 
  `:////ssssssssssssssssssssssssssso+++.   WM: Xfwm4 
`-////+ssssssssssssssssssssssssssso++++-   WM Theme: Arc-Darker 
 `..-+oosssssssssssssssssssssssso+++++/`   Theme: Arc-Darker [GTK2/3] 
   ./++++++++++++++++++++++++++++++/:.     Icons: Arc-X-D [GTK2/3] 
  `:::::::::::::::::::::::::------``       Terminal: xfce4-terminal 
                                           Terminal Font: Monospace 12 
                                           CPU: AMD Ryzen 7 4700U with Radeon Graphics (8) @ 2.000GHz 
                                           GPU: AMD ATI 03:00.0 Renoir 
                                           Memory: 1366MiB / 15488MiB 

                                                                   

CURRENT WORKAROUND

this replace xfce default locker with i3lock

sudo pacman -Sy i3lock
xfconf-query -c xfce4-session -p /general/LockCommand -s "i3lock" --create -t string
1 Like

I would guess there is a fix for your issue, and/or an update (hopefully soon) would correct things, but if you are happy with using i3lock instead, then just run with it.

Welcome to the community :beers:

1 Like

Mine seems to be working okay.

Todays update fixed the issue! :slight_smile:

1 Like