Uusi ISO on pian tulossa!

image

On kulunut pari kuukautta siitä, kun julkaisimme ISO-NEXT-julkaisun, ja olemme täysin tietoisia siinä olevista virheistä, jotka ovat nousseet pintaan ja joista on ajan myötä tullut suuria esteitä.

Kuten aiemmin kerroimme, ISO oli saanut täydellisen uudistuksen huhtikuun ja elokuun välisenä aikana, ja julkaisun jälkeen yhteisö antoi meille erittäin arvokasta palautetta lähettämällä vikailmoituksia.

Joe ja Manuel alkoivat yhdessä yhteisömme jäsenten ja Calamaresin kehittäjäyhteisön avustuksella parantaa ISO-järjestelmää, ja jokaisen parannuksen myötä ilmeni uusi ongelma.

Näiden parannusten joukossa ovat Nvidian käsittely, Grub ja paljon muita parannuksia, jotka paljastamme julkaisuilmoituksessa.

Niille, jotka haluavat kokeilla meitä, ja nykyinen ISO-versio ei toimi laitteistossasi, seuraava versio on lähes valmis julkaistavaksi.

Vaikka teemme kovasti töitä saadaksemme ISO:n toimimaan useimmilla järjestelmillä, toivottavasti ymmärrätte, että EndeavourOS on rakkaudella tehtyä työtä, ja valitettavasti meillä ei ole mahdollisuutta testata ISO:a kaikilla maailman toimivilla laitteistoilla. Älä siis ärsyynny meille liikaa, jos ISO:mme, vanha tai uusi, ei suoraan toimi järjestelmässäsi, me teemme rehellisesti parhaamme.

Rakkain terveisin,
EndeavourOS-tiimi

Translated from Our ISO refresh is coming soon with the help of www.DeepL.com/Translator (free version)

11 Likes

Mahtavaa! Itse olen selvinnyt asennuksista ilman minkäänlaisia virheitä. Ainoastaan kaksi varsin pientä käytettävyyteen (UI/UX) liittyvää asiaa on tullut vastaan. En tiedä, onko tämä nyt oikea ketju näiden avaamiseen, mutta tässä ne nyt kuitenkin.

  1. Kiintolevyn salaus
    • Valintaruutu kiintolevyn salaukseen oli niin katseelta piilossa, että ensimmäisen asennuksen yhteydessä en huomannut koko ruutua. Ajattelin, että ilmeisesti asennusohjelma ei vain tarjoa mahdollisuutta salaukseen, ja asensin käyttöjärjestelmän ilman salausta. “Asetuin taloksi” ja konffasin xfce-version jo varsin pitkälle, kunnes aloin haikailemaan salauksen perään ja opin, että sellainen olisikin ollut tarjolla. Onni onnettomuudessa oli kuitenkin se, että uudelleenasennuksen myötä uskaltauduin kokeilemaan yhteisöversiota (bspwm) ja sen kanssa kikkailu ja opettelu on ollut oikein hauskaa.
  2. Näppäimistöasettelu
    • Asennuksen yhteydessä suomenkielisiä näppäimistöasetteluja on todella rajallinen määrä, kaikki QWERTY-pohjaisia. Paremman puuttessa olen valinnut asetteluksi US tai UK -englannin, joista molemmista löytyy dvorak-vaihtoehdot, jotta en asennuksen jälkeen olisi aivan kala kuivalla maalla. Näitä suomenkielisiä kummallisempia asetteluita ei asennuksen jälkeenkään kyllä löydy graafisesta käyttöliittymästä vaikka ne kyllä löytyvät koneelta. setxkbmap -layout fi -variant fidvorak kuitenkin toimii. En ole täysin perillä xkb:n toiminnasta, mutta tämä liittynee jotenkin siihen, että /usr/share/X11/xkb/rules/evdev.xml sisältää vain nuo ylesimmät variantit, ja muut eksoottisemmat löytyvät .../evdev.extras.xml.

Tulevasta ISOsta vielä: Nvidian käsittely kyllä kiinnostaa! Nouveaun kanssakin on pärjäillyt toistaiseksi kyllä oikein hyvin, mutta jahka on aikaa ja asennan Steamin, niin saa varmaan alkaa tanssimaan ajurirumbaa nirsojen pelien tahtiin.

1 Like

Kiitos kommenteista!

Itse olen käyttänyt vain suomenkielistä vakionäppistä, enkä siis ole törmännyt tuohon - mutta hyvä tietää mistä asiantuntemusta löytyy!

Asentajassa mennään pitkälti calamares-softan ehdoilla, eli nuo erilaiset säätimet ja asetukset tulevat sieltä. Calamares löytyy Github:sta, joten jos intoa piisaa, siellä on mahdollisuus paremmin vaikuttaa asentajan yleiseen toimintaan.

Nvidia on tosiaankin jonkinlainen murheenkryyni, sen kanssa tulee ajoittain ongelmia. Tällä foorumilla kannattaa kyllä kysellä jos ongelmia ilmenee. Ja eniten auttajia on luonnollisesti saatavilla kun käyttää englantia.

Vinkki: jos kielen kääntämiseen on tarvetta, niin deepl.com on varsin hyvä kääntäjä, mielestäni parempi kuin google tai bing.

1 Like