Transparență totală în problema GRUB

Scris de Dalto

Deoarece recenta problemă cu pachetul grub a afectat o mulțime de utilizatori, am dorit să oferim transparență totală pe baza informațiilor pe care le avem până în prezent. Situația cu acest pachet este încă în desfașurare și vom actualiza această postare cu mai multe informații pe măsură ce acestea devin disponibile.

Problema

După actualizarea la pachetul grub versiunea 2.06.r322, mulți utilizatori au raportat că calculatoarele lor ar putea să nu mai pornească sau să pornească direct în BIOS sau într-un alt sistem de operare.

Care a fost cauza problemei?

Începând cu acest angajament, pachetul grub a introdus un apel la fwsetup --is-supported în /etc/grub.d/30_uefi-firmware. Dacă versiunea de grub pe care ați instalat-o prin intermediul comenzii grub-install nu suporta această comandă, aceasta făcea ca pachetul grub să eșueze.

Cum se face că nu toată lumea a fost afectată?

Înainte de cea mai recentă versiune, grub a înregistrat fwsetup doar dacă a detectat suportul acestuia. Dacă calculatorul dumneavoastră a detectat acest suportul, ați fi înregistrat comanda fwsetup și eșecul nu ar fi avut loc.

Am făcut deja actualizarea și calculatorul meu este afectat, ce ar trebui să fac?

Urmați instrucțiunile din acesta postare 1 pentru a executa comanda chroot în sistemul dvs. și a rula grub-install pentru a instala cea mai recentă versiune.

Nu am actualizat încă sistemul de operare, ar trebui să fac ceva?

Urmați instrucțiunile din acesta postare 1 care se referă la acest scenariu. Practic, rulați grub-install după actualizare, dar înainte de a reporni.

Ce se întâmplă în continuare cu pachetul grub?

Conform raportului de eroare 1, Arch va produce o versiune a pachetului fără acea confirmare, în timp ce lucrează cu pachetul grub din fluxul ascendent pentru a determina următorii pași

De ce nu a fost surprins acest lucru în timpul testelor?

Nu putem răspunde la această întrebare în mod absolut, dar există cel puțin doi factori de luat în considerare:

  • Nu toți utilizatorii grub au fost afectați de această problemă

  • Mulți utilizatori Arch nu rulează grub

Ce ar trebui să facem diferit în viitor pentru a evita acest tip de problemă cu grub?

Explorăm toate opțiunile în acest caz, dar realitatea este că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată. Executarea orbească a comenzii grub-install de fiecare dată ar fi o reacție instinctivă și, probabil, ar crea mai multe probleme decât ar rezolva.

Ne-am gândit deja să renunțăm la grub în mod implicit și acest lucru s-ar putea întâmpla la un moment dat în viitor.

Mai întâi vom aștepta să vedem ce decide comunitatea Arch să facă în continuare și apoi vom lua o decizie pe termen lung.

**UPDATE 29 august 2022: A fost lansat un Artemis Neo 22_8 actualizat pentru a rezolva problema Grub pentru instalarea offline. Atunci când se efectuează instalarea online, cele mai recente pachete sunt descarcate, prin urmare, nu vor cauza niciodată problema Grub în primul rând.

Pentru actualizări pe această temă, urmăriți Full transparency on the GRUB issue - Updated 2022-08-29

2 Likes