Tiedostot näkymättömiä muistitikulla

Hei, muistitikullani on tapahtunut kummia. Eilen huomasin, että yhdestä hakemistosta oli kadonnut kaikki tiedostot. Ei mistään muusta.

Epäily kohdistui Clementineen, joka muistaakseni kaatui pari päivää sitten. Muistitikulla on musiikkia ja vain kyseinen hakemisto oli Clementinen tiedossa.

Kun nyt yritän kopioida “tyhjään” hakemistoon uusia tiedostoja, kopiointi kysyy, yhdistetäänkö jokin tiedosto tai alihakemisto? Tämä kertoo, että muistitikun hakemistossa kuitenkin olisi vanhoja tiedostoja. Lisäksi kopiointi kysyy salasanaani aika ajoin. Tätäkään ei ole aiemmin tapahtunut. Ikäänkuin joku muu omistaisi tiedostoni tässä hakemistossa.

Mitä on tapahtunut?

Tiedostojärjestelmä tikulla on FAT32, kun autoni ei tunnista mitään muuta.

Uusi tieto. Huomasin, että jos käynnistän terminaalin kyseisessä hakemistossa, niin silloin näen vanhat tiedostotkin! Mikä siis hävittää tiedostot graafisesta näkymästä?

Hei.
En tiedä mikä estää niiden näkymisen guin kautta, mutta jos tikulla tärkeää dataa, tuossa kohdin hyvä viimeistään siirtää niitä sivuun siltä.
Ei kannata kirjoittaa tiedostoja vanhan päälle, tilanne vain taitaa pahentua siitä.
Kun mahdollisesti tärkeät tiedostot tallessa, vois kokeilla fsck tarkastusta tikulle.
Pieni mahdollisuus että se pelastaa tikun formatoinnilta.

Hei, kiitos vinkistä. Tällä välin tarkistelin muistikun oikeuksia ja lisäsin ryhmälle tiedostojen luonti ja poisto-oikeudet ja sitten näkymävalitsimesta Päivitä, niin sitten kaikki tiedostot ja alihakemistot tulivat näkyviin! Ihan kuin jokin bitti olisi vain jäänyt poikittain jossain.

Teen kuitenkin tuon tarkistuksen vielä. Kiitokset!

Ehkä Celentine ennen kaatumistaan oli pistänyt nuo tiedostot tai hakemiston oikeudet “väärin”, ja kaatuminen esti niiden korjaamisen?

Voit tietenkin katsella noita tiedostoja toisella päätteellä samaan aikaan kun käytät Clementineä. Ehkä siinä näkyy mitä Clementine tekee tiedostoille…

Voinpa ensi kerran kokeilla. Tuo, että terminaalilla näki tiedostot, mutta graaafisella file managerilla ei, se oli mielenkiintoista.

Voi olla myös filemanagerin asetuksista kiinni.
Kiinnostuksen vuoksi, mikä filemanageri ja mikä työpöytä?

Gnome, muusta en tiedä.

Tai niin, Nautilus taitaa olla tuo default file manager.

Niinpähän tuo taitaa oletuksena olla. Ehkäpä nautiluksesta löytyy asetus millä (piilo)tiedostot saa näkyviin? Itse käytän pääasiassa Xfce:tä, joten en ole niin perehtynyt nautilukseen.

No, pääasia että se taas toimii.

Ja kuten täällä aina sanotaan, varmuuskopiot omasta datasta on aina syytä olla ajan tasalla sekä hyvässä säilössä. :wink:

Aivan, periaatteessa se muistitikku on varmuuskopio, mutta ajan kuluessa sinne tulee uuttakin, jota ei aina muista siirtää myös koneelle.

Se mikä koneessa vieläkin kummastuttaa, on salasanan kysely vähän väliä. Oletettavasti kone kärsii siitä, että laitan sen useimmiten nukkumaan, enkä kokonaan kiinni. Pitäisi varmaan bootata ja ladata päivitykset…

Päivitykset on tärkeitä… :wink:

Itse kutakuinkin aina käytön jälkeen sammutan koneen täysin. Ja tietty päivitän monta kertaa päivässä, koska tykkään olla ohjelmiston kanssa ajan tasalla. Joskus harvoin tulee tilanne että joku uusi päivitys rikkoo jotain, mutta ne ongelmat selviävät nopeasti.

Ja foorumi auttaa aina, ainakin tärkeiden päivitysten tapauksissa.

Muuten, jos vähänkin “pelkää” uusia päivityksiä, niin yksi varsin toimiva tapa varautua on asentaa toinen asennus esim. virtuaalikoneeseen, ja käyttää siinä ns. testing-pakettivarastoja. Sitä päivitettäessä näkee “etukäteen” jos ongelmia on tulossa.

Tosin ihan kaikkia ongelmia tuo virtuaalikone ei näytä, jolloin vaihtoehtona on asentaa koneelle suoraan toinen asennus (dual-boot), ja käyttää siinä sitten testing-paketteja.

Lisää työtä toki, mutta auttaa jos haluaa että “pääsysteemi” on mahdollisimman hyvin aina kunnossa.

1 Like