System freeze when using AMD DGPU

If I launch any application with AMD dgpu system freezes, but this is not happening when using kernel 5.4 LTS.

I use DRI_PRIME=1 (application name)

Example: DRI_PRIME=1 steam

System Info:

System:    Kernel: 5.4.157-1-lts54 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-lts54 root=UUID=ac7f0783-cf41-4693-8595-1ef6e060988e rw
           rootflags=subvol=@ quiet loglevel=3 nowatchdog
           Desktop: KDE Plasma 5.23.2 tk: Qt 5.15.2 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: EndeavourOS base: Arch Linux
Machine:   Type: Laptop System: Dell product: Inspiron 15-3567 v: N/A serial: <filter> Chassis: type: 9 serial: <filter>
           Mobo: Dell model: 0D53F5 v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 2.15.0 date: 06/16/2021
CPU:       Info: Dual Core model: Intel Core i5-7200U bits: 64 type: MT MCP arch: Amber/Kaby Lake note: check family: 6
           model-id: 8E (142) stepping: 9 microcode: EA cache: L2: 3 MiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 21599
           Speed: 2501 MHz min/max: 400/2500 MHz Core speeds (MHz): 1: 2501 2: 2500 3: 2500 4: 2506
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: Split huge pages
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
           Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
           Type: meltdown mitigation: PTI
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
           Type: srbds mitigation: Microcode
           Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: Intel HD Graphics 620 vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5916
           class-ID: 0300
           Device-2: AMD Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430 / Radeon 520 Mobile] vendor: Dell driver: amdgpu
           v: kernel alternate: radeon bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:6660 class-ID: 0380
           Device-3: Realtek Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-5:3 chip-ID: 0bda:5769 class-ID: 0e02
           serial: <filter>
           Display: x11 server: X.org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: loaded: amdgpu,ati,intel
           unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: <missing: xdpyinfo>
           Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:     Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1f.3
           chip-ID: 8086:9d71 class-ID: 0403
           Sound Server-1: ALSA v: k5.4.157-1-lts54 running: yes
           Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
           Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: yes
           Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.39 running: no
Network:   Device-1: Intel Wireless 3165 driver: iwlwifi v: kernel bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:3165 class-ID: 0280
           IF: wlan0 state: up mac: <filter>
           Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Dell driver: r8169 v: kernel port: d000
           bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8136 class-ID: 0200
           IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth: Device-1: Intel Bluetooth wireless interface type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-8:5 chip-ID: 8087:0a2a
           class-ID: e001
           Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 1 state: down bt-service: disabled rfk-block: hardware: no software: no
           address: see --recommends
Drives:    Local Storage: total: 931.51 GiB used: 206.83 GiB (22.2%)
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
           ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000LM035-1RK172 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter> rev: SDM3 scheme: MBR
Partition: ID-1: / raw-size: 100.05 GiB size: 100.05 GiB (100.00%) used: 8.09 GiB (8.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
           ID-2: /boot/efi raw-size: 200.2 MiB size: 197.1 MiB (98.44%) used: 562 KiB (0.3%) fs: vfat dev: /dev/sda3
           maj-min: 8:3
           ID-3: /home raw-size: 831.27 GiB size: 831.27 GiB (100.00%) used: 198.74 GiB (23.9%) fs: btrfs dev: /dev/sda1
           maj-min: 8:1
           ID-4: /var/log raw-size: 100.05 GiB size: 100.05 GiB (100.00%) used: 8.09 GiB (8.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda2
           maj-min: 8:2
Swap:      Alert: No swap data was found.
Sensors:   System Temperatures: cpu: 50.0 C mobo: 48.0 C gpu: amdgpu temp: 49.0 C
           Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Info:      Processes: 218 Uptime: 1h 28m wakeups: 1 Memory: 7.65 GiB used: 2.41 GiB (31.5%) Init: systemd v: 249
           tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1030 lib: 249 Shell: Bash v: 5.1.8
           running-in: konsole inxi: 3.3.07

If I use radeon driver my system freezes in all kernels while using AMD dgpu

In short:

with radeon, and any kernal = system freezes

with amdgpu, and kernels except 5.4 LTS = system freezes

with amdgpu, and only kernel 5.4 LTS = no problem

I dont know why is this happening.

https://wiki.archlinux.org/title/AMDGPU#Enable_Southern_Islands_(SI)and_Sea_Islands(CIK)_support

No it doesn’t work.

I installed vulkan-intel lib32-vulkan-intel vulkan-radeon lib32-vulkan-radeon.

I have already set the kernel modules:

added amdgpu.conf and radeon.conf in /etc/modprobe.d

and added

options amdgpu si_support=1
options amdgpu cik_support=1

to amdgpu.conf

and

options radeon si_support=0
options radeon cik_support=0

to radeon.conf

after that I restarted the system with kernel 5.14

system froze

proof:

DGPU usage:

steam launched with DRI_PRIME=1 steam: