Staat endeavouros gui package installers toe

orginele post: Does EndeavourOS allow GUI package installers?

Dit is een artikel met wat achtergrondinformatie, (lang lezen)

Toen we aan onze reis begonnen, vertrekkend van waar Antergos ophield te bestaan, was de eerste beslissing die we namen Pamac niet standaard op te nemen in dit project.
Tot op de dag van vandaag is dit niet de meest populaire beslissing die we hebben genomen en we krijgen vaak opmerkingen of vragen over het ontbreken van een GUI software centrum op ons systeem.
“Waarom zou je het dan nu niet toevoegen om de gebruikerservaring te verbeteren en te luisteren naar de gemeenschap?”, vraag je je misschien af.
Nou, laat het me uitleggen.

Pamac is kapot, waarom doen jullie niets om dit vitale pakket te repareren, het is tenslotte het hart van het systeem!?!


Dit onderwerp was een van de meest terugkerende “gebeurtenissen” die het Antergos forum teisterden.

Voor degenen die niet bekend zijn met Antergos, het was een op Arch gebaseerde distro met een GUI online installatieprogramma genaamd Cnchi en bood in principe dezelfde opties als EndeavourOS nu doet.
Net als dit project, draaide Antergos in-sync met Arch Linux voor de MEEST pakketten en ze luisterden in het begin heel goed naar de gemeenschap.
Voor een strak uiterlijk werd elke DE voorzien van hun unieke thematisering en begonnen ze de meest gevraagde apps toe te voegen in hun eigen repo.
Deze beslissing werd uiteindelijk de achilleshiel van het project en was een van de redenen waarom de devs de handdoek in de ring gooiden.

Gewoon sudo

https://forum.endeavouros.com/uploads/default/original/3X/c/a/ca266e95190ccccce517eab8a4f003990e95c1ec.png
linux-sudo

Zoals je je kunt voorstellen was Pamac een van die pakketten die standaard werden toegevoegd, met de opmerking dat de Antergos devs niet verantwoordelijk waren voor deze pakketten.
Toen Pamac upstream kapot ging, gaf de gemeenschap altijd oplossingen die terminal-centrisch waren en op het moment dat de upstream bug er nog was, zagen de meeste leden van de gemeenschap de terminal als een tijdelijke oplossing tot de fix, daarna gingen de meest gebruikte commando’s verloren.

De standaard installatie van Pamac schiep verwachtingen bij nieuwe gebruikers. Het is een GUI package manager of wrapper, hoe je zulke tools ook wilt noemen, die werd geleverd bij een distro die de gebruiker voorzag van een GUI installer die ze zelfs zelf hebben ontwikkeld. Dus, het moet voor hen gemakkelijk zijn om het te repareren, niet?!?

Antergos’ repo en zijn eigen pakketten zetten extra druk op de devs en dat pad wilden we niet bewandelen.
Om eerlijk te zijn, Antergos is gemaakt met een andere visie, dat dev. team was al bekend met het schrijven van code en Cnchi was hun baby, het eigenlijke hart van de distro. Daarmee kregen ze een toegewijde gemeenschap.
Antergos was in de eerste plaats Cnchi en al het andere kwam later in de lijn.

Ons ingangspunt was om die gemeenschap te behouden en niet om een nieuw pakket te ontwikkelen dat het hart van de distro is. Als voormalige moderators op het Antergos forum, begonnen we de distro te bouwen met de achilleshiel van Antergos vers in het achterhoofd en besloten we om bijna onverbloemd te zijn over het niet standaard hebben van een GUI software manager, om die verwachting weg te nemen.

Die verwachting was en blijft de reden waarom we geen GUI package installer, wrapper of software center hebben.

Een terminal-centrische distro

https://forum.endeavouros.com/uploads/default/original/1X/21ebe0f6c6d21eedfddde3e7f0f0b6a2fd29b0fc.jpeg
De foto hierboven is een momentopname van onze eerste website rond de tijd dat de eerste ISO werd gelanceerd. In die tijd waren veel mensen, bijna als een bezetene, op zoek naar een GUI software centrum en ze dachten ofwel dat het een bug was, een beginnersfout, of ze dachten dat het te maken had met het feit dat de distro nog niet volwassen was.

Ook al hebben we het op de website vermeld, de boodschap dat we standaard geen GUI software center aanbieden, was niet duidelijk genoeg voor de meeste nieuwe gebruikers. Daarom hebben we de tagline “A terminal-centric distro” toegevoegd.

Het was en is de reden waarom deze tagline bestaat, gewoon om de verwachtingen te verduidelijken en vooral om de druk op het dev team te minimaliseren.

Betekent dit dat de tagline onze identiteit is? Absoluut niet!

EndeavourOS is een expressweg om Arch te installeren met enkele toegevoegde tools die we zelf ontwikkeld hebben en zelfs niet al deze tools zijn standaard geïnstalleerd.
We willen je Arch laten verkennen met datzelfde vriendelijke community-gevoel waar Antergos bekend om stond en of je nu FOSS apps gebruikt, closed-source apps, een combinatie daarvan en alleen de terminal gebruikt of GUI tools in die verkenning, het is aan jou, het gaat allemaal om de reis met ons!
Omdat wij geloven, DAT is de echte kracht die elk Linux systeem kan bieden, dus verken het met je behoeften.

EndeavourOS is al bijna drie jaar op deze reis en in die tijd zijn er al veel problemen en vragen beantwoord, dus vergeet niet de zoekfunctie op het forum te gebruiken, ga naar onze wiki of je kunt ook de Arch wiki doorzoeken voor antwoorden.

Dus geniet van je ruimtewandeling in het Linux universum op je zoektocht en wie weet welk lot je te wachten staat tijdens die zoektocht naar kennis. Drie en een half jaar geleden zouden we je in je gezicht hebben uitgelachen als je ons vertelde dat we onze eigen distro zouden maken en onderhouden…

1 Like