Reboot instead of wake up after sleep

After the most recent kernel updates (6.6.6 and LTS 6.1.67), whenever my laptop sleeps, it seems to reboot on wake up. I have no swap (32 gb of ram), but I don’t use hibernation.

inxi -Fxxc0z

System:
  Kernel: 6.6.6-arch1-1 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
    Desktop: KDE Plasma v: 5.27.10 tk: Qt v: 5.15.11 wm: kwin_x11 dm: SDDM
    Distro: EndeavourOS base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: HP product: HP ZBook Firefly 14 inch G10 A Mobile
    Workstation PC v: N/A serial: <filter> Chassis: type: 10 serial: <filter>
  Mobo: HP model: 8B75 v: KBC Version 60.25.00 serial: <filter> UEFI: HP
    v: 82 Ver. 01.03.05 date: 10/23/2023
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 45.6 Wh (89.9%) condition: 50.7/51.3 Wh (98.9%)
    volts: 12.6 min: 11.6 model: Hewlett-Packard Primary serial: <filter>
    status: not charging
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech G603 Wireless Gaming Mouse
    serial: <filter> charge: 100% (should be ignored) status: discharging
CPU:
  Info: 8-core model: AMD Ryzen 9 PRO 7940HS w/ Radeon 780M Graphics bits: 64
    type: MT MCP arch: Zen 4 rev: 1 cache: L1: 512 KiB L2: 8 MiB L3: 16 MiB
  Speed (MHz): avg: 400 min/max: 400/5423:6228:5903:5743:5583:5263:6067
    cores: 1: 400 2: 400 3: 400 4: 400 5: 400 6: 400 7: 400 8: 400 9: 400
    10: 400 11: 400 12: 400 13: 400 14: 400 15: 400 16: 400 bogomips: 127804
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Graphics:
  Device-1: AMD Phoenix1 vendor: Hewlett-Packard driver: amdgpu v: kernel
    arch: RDNA-3 pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: eDP-1 empty: DP-1,
    DP-2, DP-3, DP-4, DP-5, DP-6, DP-7, HDMI-A-1 bus-ID: c3:00.0
    chip-ID: 1002:15bf temp: 39.0 C
  Device-2: Luxvisions Innotech HP 5MP Camera driver: uvcvideo type: USB
    rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 3-1:2 chip-ID: 30c9:0096
  Display: server: X.Org v: 21.1.9 compositor: kwin_x11 driver: X:
    loaded: amdgpu unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi
    gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1200 s-dpi: 96
  Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP model: ChiMei InnoLux 0x1435 res: 1920x1200
    dpi: 162 diag: 355mm (14")
  API: EGL v: 1.5 platforms: device: 0 drv: radeonsi device: 1 drv: swrast
    surfaceless: drv: radeonsi x11: drv: radeonsi inactive: gbm,wayland
  API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 23.2.1-arch1.2
    glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon Graphics (gfx1103_r1
    LLVM 16.0.6 DRM 3.54 6.6.6-arch1-1) device-ID: 1002:15bf
  API: Vulkan Message: No Vulkan data available.
Audio:
  Device-1: AMD Rembrandt Radeon High Definition Audio driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: c3:00.1 chip-ID: 1002:1640
  Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: Hewlett-Packard
    driver: snd_pci_ps v: kernel pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: c3:00.5
    chip-ID: 1022:15e2
  Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: Hewlett-Packard
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16
    bus-ID: c3:00.6 chip-ID: 1022:15e3
  Device-4: Logitech Logitech G PRO X Gaming Headset
    driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid type: USB rev: 2.0 speed: 12 Mb/s
    lanes: 1 bus-ID: 1-2.3:4 chip-ID: 046d:0aaa
  API: ALSA v: k6.6.6-arch1-1 status: kernel-api
  Server-1: PipeWire v: 1.0.0 status: n/a (root, process) with:
    1: pipewire-pulse status: active 2: wireplumber status: active
    3: pipewire-alsa type: plugin 4: pw-jack type: plugin
Network:
  Device-1: MEDIATEK MT7922 802.11ax PCI Express Wireless Network Adapter
    vendor: Foxconn driver: mt7921e v: kernel pcie: speed: 5 GT/s lanes: 1
    bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 14c3:0616
  IF: wlan0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Foxconn / Hon Hai Wireless_Device driver: btusb v: 0.8 type: USB
    rev: 2.1 speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 1-3:3 chip-ID: 0489:e0f2
  Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter> bt-v: 5.2
    lmp-v: 11
Drives:
  Local Storage: total: 953.87 GiB used: 45.09 GiB (4.7%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: MZVL21T0HDLU-00BH1
    size: 953.87 GiB speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 serial: <filter> temp: 34.9 C
Partition:
  ID-1: / size: 383.43 GiB used: 45.01 GiB (11.7%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
    mapped: luks-ae6777f4-0e42-45ec-812e-5c5ade485372
  ID-2: /boot/efi size: 256 MiB used: 83.6 MiB (32.7%) fs: vfat
    dev: /dev/nvme0n1p1
Swap:
  Alert: No swap data was found.
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 43.9 C mobo: 36.0 C gpu: amdgpu temp: 39.0 C
  Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
  Processes: 347 Uptime: 23m Memory: total: 32 GiB note: est.
  available: 30.63 GiB used: 3.23 GiB (10.6%) Init: systemd v: 255
  default: graphical Compilers: gcc: 13.2.1 Packages: pm: pacman pkgs: 1033
  Shell: Sudo v: 1.9.15p2 running-in: konsole inxi: 3.3.31

1 Like

Updating to the latest kernels seems to have fixed my issues.

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.