Érkezik a Cassini, új funkciók

Fordítás:
A fejlesztőcsapat a vártnál hosszabb utat tett meg, de büszkén mutatjuk be legújabb Cassini-kiadásunkat, amely a Huygens szondát szállító Cassini űrszondával végzett NASA-misszióról kapta a nevét.

Csakúgy, mint a NASA-küldetés, amelynek megvolt a maga része a körmönfont pillanatokban, ebben a kiadásban is volt néhány körmönfont teszt, mert ahhoz, hogy idáig eljuthassunk, alaposan át kellett alakítani az ISO felépítését. Legutóbb 2021 augusztusában mutattunk be ilyen nagyszabású átalakítást az ISO-Next kiadásunkban.

Cassini

Cassini-release-image
Cassini-release-image
1919×965 428 KB

Háttérkép a Rockwallaby által
Tudom, hogy a legtöbben már tudják, de jobb, ha megbánod, ha már fut az EndeavourOS, akkor nem kell újratelepítened a rendszert. Mi egy gördülő kiadás, és már rendelkezik a legújabb frissítésekkel, ha nemrég frissítette a rendszert. Bizonyos új funkciókkal kapcsolatban vadonatúj Discovery-cikkeink segítenek Önnek, de ezekre egy kicsit később visszatérek.

Ez az ISO és az offline telepítés a következőket tartalmazza:

Calamares 3.3.0-alpha3
Firefox 108.0.1-1
Linux kernel 6.0.12.arch1-1
Mesa 22.3.1-1
Xorg-Server 21.1.5-1
nvidia-dkms 525.60.11-1
Grub 2:2.06.r403.g7259d55ff-1
És ezekkel az új funkciókkal szállítjuk:

x86_64:

Hozzáadva a rendszerbetöltők választékát, valamint a rendszerbetöltő telepítésének lehetőségét (a systemd-boot alapértelmezés szerint van kiválasztva)
Az mkinitcpio-ból dracut-ra váltott
Egy bejegyzés hozzáadva a Windowshoz grub vagy systemd-boot használatakor, és a Windows telepítve van
A „Partíció cseréje” vagy a „Telepítés együtt” használatakor a meglévő újrahasználata helyett új EFI-partíciót hozhat létre.
A Grub almenü funkció alapértelmezés szerint engedélyezve van (csak az alapértelmezett bejegyzés látható, a további bejegyzések az almenüben vannak)
Az alapértelmezett háttérképet/hátteret mostantól a beállításcsomagok állítják be üdvözlő helyett
KDE/Plasma: A felfedezés ikont lecserélte egy Konsole ikonra.
Fahéj: Az adwaita ikonokat Qogirra cserélték
GNOME: a konzolt és a Gnome-szövegszerkesztőt használja a régi gedit és a gnome-terminál helyett, a Wallpaper ugyanazt az éjszakai és nappali témát követi a Console-nál (alapértelmezés szerint csak sötétre van állítva)
Budgie: Qogir Icons és arc GTK témára van állítva, és a Nautilus helyett Nemo-t használja (hogy még a tematika is lehetséges legyen, a Nautilus nem tudja lekérni Budgie-tól a témát)
Rengeteg Calamares takarítási munka
Átszervezte és kitisztította a netinstall csomagokat
Ahogy a lista tetején olvasható, most lehetőséget kínálunk a rendszer bootloader, systemd boot vagy GRUB nélküli telepítésére. Ez javítja az élményt, hogy az első lépéstől kezdve tetszés szerint telepítse a rendszert.

Most már a Dracut-tal is telepítjük a rendszert, amely egy rendkívül moduláris eszköz az initramfs képek generálására, alapértelmezés szerint az mkinitcpio helyett. Általában felülmúlja az mkinitcpio-t abban a képességében, hogy automatikusan felismeri a szükséges modulokat, és a legtöbb felhasználási esetben minden további konfiguráció nélkül működik.

Azon felhasználók számára, akik már rendelkeznek és fut az EndeavourOS, de szeretnének Dracut-ra vagy systemd-boot-ra váltani, egy kézikönyv készül. Ha többet szeretne olvasni a Dracutról vagy a systemd rendszerindításról, itt olvashatja el:

https://discovery.endeavouros.com/installation/systemd-boot/2022/12/

https://discovery.endeavouros.com/installation/dracut/2022/12/

KAR

ARM-CASSINI-2
ARM-CASSINI-2
1920×1080 109 KB

Háttérkép a Rockwallaby által
Az EndeavourOS ARM új funkciókkal is rendelkezik

Az EndeavourOS Arm mostantól támogatja a Pinebook Pro-t.
Új linux-eos-arm kernel amdgpu-val az általánosabb Arm eszközök támogatásához, beleértve a pinebook pro-t is.
A linux-eos-arm olyan amdgpu modullal érkezik, amely előre be van építve olyan eszközökhöz, mint a Phytiuim D2000.
Raspberry Pi Imager/dd kompatibilis képek letölthetők. Javítja a kar hozzáférhetőségét, azaz a felhasználók bármilyen operációs rendszerről villanthatják az eos-kart a karjukhoz SBC
Továbbfejlesztett fej nélküli szerver szkript.
Odroid N2+: a vulkan-panfrost és a vulkan-mesa-layerek a plazma x11 munkamenetek műtermékeinek csökkentésére, valamint az általános grafikus teljesítmény és stabilitás javítására.
Mostantól a Pinebook Pro-t hivatalosan is támogatjuk.

A Pinebook Pro hardver- és illesztőprogram-támogatásához a következő csomagokat szállítjuk:

linux-eos-arm
libdrm-pinebookpro
pinebookpro-audio
pinebookpro-post-install
ap6256-firmware
towboot-pinebook-pro
Pinebook Pro képeink elkészítéséhez felhasználtuk a Manjaro ARM és az archlinuxarm-pbp projektek meglévő munkáját és PKGBUID-jait, és szeretnénk megköszönni nekik a PineBook Pro for Arch Linux ARM platform támogatása terén végzett folyamatos munkáját.

Kösz

Mint olvasható, ezzel a kiadással jelentős mérföldkő lépések történtek a jövő felé vezető úton. Szeretnék köszönetet mondani az egész fejlesztőcsapatnak és az ISO tesztcsoportunknak a kitartásukért, amivel lehetővé tették ezt a kiadást. Tudom, hogy voltak fáradságos és frusztráló pillanatok az út során, de te folytattad, hatalmas hegyeket mozgattál meg. Valóban megérdemel minden elismerést ezért a kiadásért.

Reméljük, hogy tetszeni fog a Cassini, és az ISO letöltéséhez csak látogassa meg letöltési oldalunkat. Elérhető a kiadási megjegyzések alatti listában.

4 Likes

Szuper ez a fordítás, de a deepl jobban csinálja: nail-biting → (köröm-rágós) → rendkívül izgalmas.
Utálom a bölcsködő hülyéket, így magamat, jelen esetben. üdv. Péter

Hát ez ilyen.