De Apollo release is geland

De tijd vliegt als je plezier hebt en dat geldt zeker voor het ontwikkelen van deze hoofdrelease, dus op een bepaalde manier verontschuldig ik me voor het langere wachten dan we jullie in eerste instantie hadden beloofd.

Het ISO ontwikkelingsteam en het community edities team hebben heel hard gewerkt om de EndeavourOS installatie ervaring voor een nieuw geïnstalleerd systeem te verbeteren. Misschien overbodig om te zeggen, maar eenmaal geïnstalleerd, blijft EndeavourOS draaien, dus bestaande gebruikers hoeven Apollo niet te installeren.

Nieuwe functies

Deze release heeft een aantal nieuwe functies op de ISO en na installatie zijn we erg enthousiast om ze met u te delen.

Nieuwe functies en fixes op de ISO:

We hebben de internet controle veranderd om niet te vertrouwen op GitHub of GitLab en het voorkomen van een mislukte internet verbinding fout in landen waar GitHub of GitLab geblokkeerd is door gebruik te maken van: internetCheckUrl: https://geoip.kde.org/v1/calamares
Een fix wanneer Xfce4 en i3 beide zijn geselecteerd voor installatie - Deze fix lost het probleem op van dubbel geïnstalleerde pakketten die conflicten veroorzaken tijdens de installatie van de DE in combinatie met onze i3 flavour.
Community edities installeren nu met hun eigen Display Manager - In plaats van LightDM + Slickgreeter als standaard te gebruiken, worden de community edities nu geïnstalleerd met de beste DM optie voor de gekozen Window Manager. De gebruikte DM's zijn: LightDM + Slick greeter, Lxdm, ly en GDM.
Andere volgorde DE optie en Pakketkiezer - Calamares laat de gebruiker nu eerst de Desktopomgeving kiezen, voordat hij naar de pakketselectiepagina gaat om andere pakketten te installeren, zoals een andere kernel enz. Dit is gedaan om een betere beschrijving van elke optie te geven en te voorkomen dat de gebruiker het systeem installeert zonder een DE met behulp van het online installatieprogramma.
Herstel van Firefox dat geïnstalleerd wordt wanneer het niet gekozen is - Dankzij de gemeenschap hebben we dit probleem kunnen oplossen.
Qogir iconen en cursor worden gebruikt op Live omgeving en offline XFCE4 installatie - Voorheen gebruikten we het Arc icoon thema. Het Qogir icoon en cursor thema is ook beschikbaar in onze repo.
Nieuwe info knop voor aangepaste installatie - De knop leidt naar een handleiding om enkele scripts toe te voegen voor een aangepaste installatie.
Herschreven aangepaste EOS modules voor betere Calamares integratie - Pacstrap en cleaner scripts zijn herschreven voor een soepelere ervaring.
Bij gebruik van een aangepaste user_pkglist bestand, worden die pakketten nu getoond op de netinstall pagina zodat je kunt bevestigen wat er geïnstalleerd zal worden
Toggle log knop binnen Calamares - Deze optie heeft het terminal venster vervangen dat vroeger gelijktijdig werd geopend achter het Calamares venster, om de voortgang tijdens de installatie te lezen. Als U nu op de knop Toggle log klikt, verschijnt de info binnen het Calamares venster dat, indien uitgeschakeld, normaal de dia's toont.
Tijdens de online installatieprocessen wordt er nu een status getoond onder de voortgangsbalk om duidelijk te maken wat er gebeurt.
Bluetooth is ingeschakeld in de Live omgeving - Nu kunt u controleren of Bluetooth werkt op uw hardware als u EndeavourOS wilt draaien, maar na de installatie is Bluetooth standaard uitgeschakeld. We hebben een nieuwe Bluetooth knop gemaakt die je direct doorverwijst naar onze wiki op het geïnstalleerde systeem.
Compressie wordt nu toegepast op de geïnstalleerde bestanden voor btrfs installaties - In eerdere versies werd compressie alleen toegepast op bestanden na de installatie

Nieuwe functies en fixes op het geïnstalleerde systeem:

FirewallD is ingeschakeld - Elke Apollo installatie heeft FirewallD al geïnstalleerd en ingeschakeld na de installatie.
EOS-quickstart - Een nieuwe GUI app gemaakt door Dalto, die zich in januari bij ons core development team heeft gevoegd, die u helpt bij het kiezen en installeren van de meest voorkomende en nuttige apps op een nieuw geïnstalleerd systeem. OPMERKING: De selectie van apps komt van de Arch repo en niet van de AUR.
EOS-packagelist - Deze app vervangt EndeavourOS-packages-lists en is een gemakkelijke manier om op elk moment toegang te krijgen tot de lijsten met pakketten die door elk onderdeel van het installatieprogramma worden gebruikt
Nvidia-inst - Een gloednieuwe app die een herschreven versie is van onze bestaande nvidia-installer-dkms app. Het is een opdrachtregel-tool dat je helpt bij het installeren van de mainstream Nvidia driver, legacy drivers 470 en 390 drivers. (Met dank aan Jonathon) en verschillende Hybrid set-ups zoals Bumblebee en Prime. OPMERKING: Deze tool is nog in bèta, dus feedback wordt op prijs gesteld. Onze nvidia-installer-dkms is om die reden nog steeds geïnstalleerd en operationeel, hoewel die app geen hybride en legacy-stuurprogramma's installeert.
Autoranking haak voor de EndeavourOS-mirrorlijst - Het detecteert en implementeert spiegelrangschikking naar de dichtstbijzijnde wanneer er veranderingen optreden voor de EndeavourOS-spiegellijst, NIET de Arch-spiegelservers.
Een toevoeging aan eos-rankmirrors - Toevoeging van opties -prefer en -ignore om bepaalde spiegelservers in de EndeavourOS-mirrorlijst te prefereren of te negeren.
Herstel voor de Reboot info boodschap na update voor Refind gebruikers - Er is een herstelling gemaakt om de reboot boodschap te tonen na een core update met Refind.
Gefixeerde gegenereerde Grub code - Voorheen was het ingesteld om alleen met bash te werken, nu werkt het ook met dash.

Worm, een gloednieuwe Window Manager
Deze release wordt ook geleverd met een gloednieuwe Window Manager, ontwikkeld door ons community edities teamlid Codic12 en we zijn meer dan trots om u deze WM te presenteren die een beetje onder onze vleugels werd ontwikkeld.

Codic12 besloot deze WM te ontwikkelen om te voldoen aan zijn behoefte aan een lichtgewicht window manager die goed werkte met zowel floating als tiling modes en die vensterdecoraties had met knoppen voor minimaliseren, maximaliseren en sluiten in elke gewenste lay-out en die kon draaien op een semi-embedded systeem zoals de PIZero.

Worm is geschreven in Nim en is gebaseerd op X11, een Wayland versie zit niet in de pijplijn in de nabije toekomst, volgens hem.

Het implementeert de meeste belangrijke delen van de EWMH en ICCCM specificaties, dus de meeste applicaties zouden prima moeten draaien, en als ze dat niet doen, voel je dan vrij om een bug te melden, zodat hij kan proberen het op te lossen.

We hopen dat u veel plezier zult beleven aan de Apollo versie, om de ISO te downloaden kunt u terecht op onze download pagina.

3 Likes

Goed werk heren!

:enos: :rocketa_purple: :enos:

2 Likes

Lang wachten is toch geen ramp, daar wordt het alleen maar beter van.
Iedereen bedankt voor het werk!

1 Like

Oh, er is een Nederlandstalige sectie op het forum? :sweat_smile:

Proficiat met de nieuwe release!
Ik ga denk ik die Worm eens proberen in een VM :slight_smile:

1 Like