Artemis Nova is er

ENDY-SCREEN-2
Na onze Artemis Neo 22.8 release die alleen het Grub probleem voor de offline installer aanpakte, presenteren we met trots Artemis Nova, een release die naast de reguliere upstream verfrissingen ook enkele extra veranderingen onder de motorkap bevat.

De verbeteringen en systeemvernieuwing die in deze aankondiging worden beschreven zijn ten behoeve van de ISO live omgeving en het installatieproces, zodat bestaande EndeavourOS gebruikers niet opnieuw hoeven te installeren aangezien we een rolling distro zijn. We hebben wel wat extra informatie voor lopende installaties in deze aankondiging, dus zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte blijft.

Maar voordat ik verder ga met de release aankondiging wil ik een grote shout-out geven aan de forum en Reddit moderators, de hele Telegram admin groep en onze hele gemeenschap op al onze officiƫle en onofficiƫle kanalen voor het helpen van elkaar tijdens het recente Grub probleem. Jullie hebben allemaal jullie schouders eronder gezet en ongelooflijk werk geleverd. Heel erg bedankt voor deze geweldige prestatie, we houden van jullie om EndeavourOS die extra speciale touch te geven.

Artemis Nova 22.9
Artemis_nova_XFCE4
achtergrond door Rockwallaby

Deze release werkt nog steeds onder de grote Artemis release vlag, dus hij wordt niet geleverd met belangrijke nieuwe functies, die zijn nog in ontwikkeling door het ontwikkelingsteam voor onze komende grote release, Cassini.

De vernieuwde pakketversies zijn:

Calamares 3.2.61
Firefox 104.0.2-1
Linux kernel 5.19.7.arch1-1
Mesa 22.1.7-1
Xorg-Server 21.1.4-1
nvidia-dkms 515.65.01-2
Grub 2:2.06.r322.gd9b4638c5-4

Verbetering van communautaire edities

ttf-nerd-fonts-symbols veranderd in ttf-nerd-fonts-symbols-2048-em vanwege upstream pakketwijzigingen.

EndeavourOS repo verplaatst

Historisch gezien staat de endeavouros repo onder de Arch repoā€™s in de lijst van repoā€™s in /etc/pacman.conf. Dit geeft een paar uitdagingen:

Wanneer we aangepaste versies van pakketten moeten maken, laten we onze tools afhangen van de aangepaste versies, zoals het geval is met eos-yad. Dit zorgt voor afhankelijkheidsproblemen, zoals we in het verleden hebben gezien.
Als we tijdelijk iets uit de Arch repo's moeten overschrijven, kan dat niet. Als we bijvoorbeeld grub tijdelijk hadden kunnen tegenhouden totdat we erachter waren wat er aan de hand was, hadden we de impact van dat probleem sterk kunnen beperken.

We willen duidelijk zijn, we verplaatsen alleen onze bestaande kleine repo naar de top en het betekent niet dat we van plan zijn de grootte van onze repo te vergroten of kritieke pakketten te vervangen door aangepaste versies. Dit komt overeen met wat veel andere Arch-gebaseerde distroā€™s doen.

Dit creƫert wel een interessante uitdaging voor ons, de aard van de verandering vereist dat we bestaande installaties moeten aanpassen. In het algemeen is het wijzigen van bestaande installaties iets wat we niet doen. Maar in dit geval zal een deel van onze installaties met de repo op verschillende plaatsen breuken veroorzaken, wat we ook niet willen. Daarom zullen we zeer binnenkort een update uitbrengen die de repo zal verplaatsen naar bestaande installaties. We raden sterk aan om dit script te laten draaien. Als u echter niet wilt dat uw installatie wordt aangepast, kunt u zich afmelden door # EOS do not modify toe te voegen aan uw /etc/pacman.conf. Het script zal daarnaar zoeken alvorens wijzigingen aan te brengen.

Grub
2022-09-10_18-35
Als onderdeel van de recente uitdagingen met Grub, is aan het licht gekomen dat het draaien van grub-install vereist is bij het updaten van grub. Helaas is dit moeilijk voor een distro als EndeavourOS om veilig te automatiseren. Dit komt omdat EndeavourOS een distro is waar we onze installatie zien als een startpunt van waaruit we onze gebruikers aanmoedigen om het aan te passen aan hun individuele behoeften. Als gevolg daarvan hebben we geen controle over de configuratie van de bootloader op bestaande systemen.

We hebben erover nagedacht wat we daar in de toekomst mee moeten doen. Voor Nova hebben we gekozen voor een conservatieve aanpak. Als gevolg daarvan leveren we nu een grotendeels vanille Grub-ervaring door de volgende acties te ondernemen:

Het verwijderen van grub-tools (Dit zal ook worden verwijderd uit de repo's kort na deze release).
os-prober is niet langer ingeschakeld voor nieuwe installaties (Het is nog steeds standaard geĆÆnstalleerd).
Het aangepaste grub-thema is vervangen door een achtergrondafbeelding.
De installatie gebruikt geen willekeurig nummer meer voor het bootloader-id.

Wat dit betekent voor nieuwe installaties

Als je wilt dat grub automatisch andere besturingssystemen detecteert, moet je os-prober inschakelen door GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false in te stellen in /etc/default/grub.
Wanneer u kernels installeert of verwijdert, wordt het menu Grub niet langer bijgewerkt. Je moet dan sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg uitvoeren. Als alternatief kan je grub-hook van AUR installeren als je dit op je eigen installatie wil automatiseren.
Wanneer Grub is bijgewerkt, moet je grub-install uitvoeren. Er is een bericht dat u hierover informeert als onderdeel van het update proces.
Andere grub-tools functies, zoals het repareren van de resultaten van os-prober voor andere Arch-gebaseerde installaties, zijn verwijderd.
Ook zullen de grub entries er nu uitzien als "EndeavourOS Linux, met Linux linux". Het lijkt misschien alsof dat een bug is, maar dat is hoe het van upstream komt. Het Linux, met Linux gedeelte is in principe hardcoded in /etc/grub.d/10_linux en de laatste linux is de naam van de kernel.

Wat dit betekent voor bestaande installaties

We wijzigen geen configuratie op bestaande installaties met betrekking tot Grub.
Je zult berichten gaan zien dat grub-tools ontbreekt als je update met een AUR helper.
Wij raden u aan om grub-tools te verwijderen, maar uiteindelijk wordt de beslissing aan het individu overgelaten.

Ik wil het hele ontwikkelingsteam bedanken voor deze release en voor jullie harde werk. Ook al is Nova een tussentijdse release, de obstakels die jullie hebben doorstaan om deze te maken waren op zijn minst uitdagend. Tussen servermigraties door en het bieden van hulp aan de gemeenschap door zijn jullie erin geslaagd deze belangrijke veranderingen in een zeer kort tijdsbestek door te voeren. Dit is een enorme prestatie als je bedenkt hoe klein ons team is. Jullie kunnen echt trots zijn op wat jullie hebben bereikt, want jullie gingen ver en verder dan de definitie van wat een enthousiast gedreven distro isā€¦

U kunt de ISO hier en hierdownloaden.

3 Likes