Artemis Nova este aici

După lansarea Artemis Neo 22.8, care a rezolvat doar problema pachetului Grub pentru programul de instalare offline, suntem mândri să vă prezentăm Artemis Nova, o versiune care, pe lângă actualizările upstream obișnuite, vine și cu câteva modificări suplimentare sub capotă.

Îmbunătățirile și reîmprospătarea sistemului descrise în acest anunț sunt în beneficiul mediului live ISO și al procesului de instalare, astfel încât utilizatorii existenți de EndeavourOS nu trebuie să reinstaleze, deoarece suntem o distribuție de tip rolling. În acest anunț avem câteva informații suplimentare pentru rularea instalațiilor, așa că asigurați-vă că vă țineți la curent cu acestea.

Dar înainte de a continua cu anunțul de lansare, vreau să le transmit un mare salut forumului și moderatorilor Reddit, întregului grup de administratori Telegram și întregii noastre comunități de pe toate canalele noastre oficiale și neoficiale pentru că s-au ajutat reciproc în timpul recentei probleme Grub. Cu toții ați pus umărul și ați făcut o treabă incredibilă. Vă mulțumim foarte mult pentru această realizare stelară, vă iubim pentru că ați dat lui EndeavourOS acea notă specială.

Artemis Nova 22.9


Această versiune funcționează încă sub steagul de versiune majoră Artemis, deci nu este livrată cu caracteristici noi majore, acestea fiind încă în curs de dezvoltare de către echipa de dezvoltare pentru viitoarea noastră versiune majoră, Cassini.

Versiunile pachetelor actualizate sunt:

 • Calamares 3.2.61
 • Firefox 104.0.2-1
 • Nucleul Linux 5.19.7.arch1-1
 • Mesa 22.1.7-1
 • Xorg-Server 21.1.4-1
 • nvidia-dkms 515.65.01-2
 • Grub 2:2.06.r322.gd9b463838c5-4

Îmbunătățirea edițiilor comunitare

 • ttf-nerd-fonts-symbols a fost schimbat în ttf-nerd-fonts-symbols-2048-em din cauza modificărilor aduse pachetului din fluxul ascendent.

Mutarea repertoriului de pachete EndeavourOS

Din punct de vedere istoric, repertoriul endeavouros a fost dedesubt repertoriile de pachete Arch în lista de repertorii din /etc/pacman.conf. Acest lucru prezintă câteva provocări:

 • Atunci când trebuie să creăm versiuni personalizate ale pachetelor, facem apoi ca instrumentele noastre să depindă de versiunile personalizate, așa cum este cazul cu eos-yad. Acest lucru creează provocări legate de dependență, așa cum s-a văzut în trecut.
 • Dacă avem nevoie să suprascriem temporar ceva din depozitele Arch, nu putem. De exemplu, dacă am fi putut să reținem temporar pachetul grub până când ne-am dat seama ce se întâmplă, am fi putut micșora foarte mult impactul acestei probleme.

Vrem să fim clari, doar mutăm micul existent repertoriu în partea de sus și nu înseamnă că plănuim să îi creștem dimensiunea sau să începem să suprascriem pachetele critice cu versiuni personalizate. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce fac multe alte distribuții bazate pe Arch.

Acest lucru creează o provocare interesantă pentru noi, natura schimbării solicită că va trebui să modificăm instalațiile existente. În general, modificarea instalațiilor existente este un lucru pe care nu îl facem. Cu toate acestea, în acest caz, faptul că o parte din instalațiile noastre au repertoriile de pachete găzduite în locuri diferite va crea întreruperi pe care nu le dorim. Ca urmare, foarte curând, vom lansa o actualizare care va muta repertoriul în instalațiile existente. Vă recomandăm cu tărie să lăsați acest script să ruleze. Cu toate acestea, dacă nu doriți ca instalația dvs. să fie modificată, puteți renunța adăugând opțiunea # EOS do not modify la fișierul /etc/pacman.conf. Scriptul va căuta acest lucru înainte de a face modificări.

Grub

Ca parte a provocărilor recente legate de Grub, a ieșit la iveală faptul că este necesară rularea comenzii grub-install atunci când se actualizează pachetul grub. Din păcate, acest lucru este dificil de automatizat în siguranță pentru o distribuție precum EndeavourOS. Acest lucru se datorează faptului că EndeavourOS este o distribuție în care privim instalarea noastră ca pe un punct de plecare de la care încurajăm utilizatorii noștri să o personalizeze pentru a răspunde nevoilor lor individuale. Ca urmare, nu avem niciun control asupra configurației bootloader-ului pe sistemele existente.

Ne-am gândit ce să facem în legătură cu acest aspect în viitor. Pentru Nova, am decis să adoptăm o abordare conservatoare. Ca urmare, acum livrăm o experiență Grub în mare parte fără modificări prin următoarele acțiuni:

 • Înlăturarea pachetului grub-tools (Acesta va fi, de asemenea, eliminat din repertorii la scurt timp după această versiune).
 • os-prober nu mai este activat pentru noile instalări (Este încă instalat în mod implicit).
 • Tema personalizată grub a fost înlocuită cu o imagine de fundal.
 • Instalarea nu mai folosește un număr aleatoriu pentru bootloader-id.

Ce înseamnă acest lucru pentru noile instalări

 • Dacă doriți ca grub să detecteze automat alte sisteme de operare, va trebui să activați pachetul os-prober prin setarea optiunii GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false în /etc/default/grub.
 • Atunci când instalați sau eliminați nucleuri, meniul Grub nu va mai fi actualizat. Va trebui să rulați comanda sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub/grub.cfg. Alternativ, puteți instala grub-hook din AUR dacă vă simțiți confortabil cu automatizarea acestui lucru în propria instalare.
 • Când Grub este actualizat, va trebui să rulați comanda grub-install. Există un mesaj care vă va informa despre acest lucru ca parte a procesului de actualizare.
 • Alte funcții grub-tools, cum ar fi corectarea rezultatelor generate de pachetul os-prober pentru alte instalări bazate pe Arch, au fost eliminate.
 • De asemenea, intrările grub vor arăta acum “EndeavourOS Linux, cu Linux linux”. S-ar putea părea că este o eroare, dar așa este livrat din fluxul ascendent. Partea Linux, cu Linux este practic codat integrat în /etc/grub.d/10_linux, iar partea finală cu linux este numele nucleului.

Ce înseamnă acest lucru pentru instalațiile existente

 • Nu modificăm nicio configurație de pe instalațiile existente legată de Grub.
 • Veți începe să vedeți mesaje despre absența pachetului grub-tools dacă vă veți actualiza sistemul cu un auxiliar AUR.
 • Vă recomandăm să eliminați grub-tools, dar, în cele din urmă, decizia este lăsată la latitudinea fiecăruia.

Vreau să mulțumesc întregii echipe de dezvoltatori pentru această versiune și pentru munca depusă. Chiar dacă Nova este o versiune intermediară, obstacolele pe care le-ați îndurat în crearea acesteia au fost cel puțin provocatoare. Între migrări de servere și oferirea de ajutor comunității ați reușit să aduceți aceste schimbări semnificative într-un interval de timp foarte scurt. Aceasta este o realizare primordială având în vedere cât de mică este echipa noastră. Puteți fi cu adevărat mândri de ceea ce ați realizat pentru că ați depășit cu mult definiția a ceea ce înseamnă o distribuție bazată pe entuziasm…

Puteți descărca ISO-ul de aici și de aici.

3 Likes