Artemis is gelanceerd

1

Met trots presenteren wij u de Artemis release, genoemd naar de komende NASA missie naar de maan en ik verwijs niet voor niets naar die missie, maar daarover later meer.

Artemis is onze reguliere ISO refresh release, dus gebruikers die al EndeavourOS draaien hoeven deze release niet te installeren, u bent al up-to-date.

Naast de regelmatige updates en verbeteringen aan de ISO en het installatieproces is deze release de eerste ISO die EndeavourOS ARM dichter bij de hoofdrelease brengt.
Broeders in ARM’s
2

Net zoals NASA’s Artemis missie zal zijn om terug te gaan naar de maan en ook de basis legt voor de toekomstige (Mars) missies, legt de Artemis release de basis voor de toekomst van EndeavourOS ARM.

Vanaf de lancering van onze ARM branch in 2020, was het altijd ons doel om het ARM installatieproces te integreren als een optie op de hoofd ISO release. Na veel brainstormen en doorzettingsvermogen, zijn we trots om u onze eerste mijlpaal stap te presenteren in het dichter bij elkaar brengen van de twee projecten.

Rond de Apollo uitgave is gemeenschapslid Sravan begonnen met het pionieren van de opties voor de ARM installer om het gebruiksvriendelijker te maken en om x86_64 EndeavourOS gebruikers meer nieuwsgierig te maken om ARM te ontdekken. Zijn ideeën en ook hulp bij het verbeteren van de bestaande ARM installatie methode, triggerde Pudge, onze hoofd ARM ontwikkelaar om hem aan het team toe te voegen.

Dit resulteerde in de introductie van Calamares in het ARM installatie proces en een geïntegreerde installatie optie op de Welkom app van de hoofd ISO.

De methode vereist twee eenvoudige stappen, de eerste is de basisinstallatie die gebruik maakt van een eenvoudig te gebruiken geautomatiseerd script in de terminal en de tweede stap gebruikt het Calamares installatieprogramma om de locatie, het toetsenbord, DE/WM en gebruikers-/computernaam en wachtwoord te installeren.

Het nieuwe installatieprogramma is nog in beta, maar we hebben succesvolle meldingen gehad van volledig werkende installaties onder onze ARM gemeenschap.

Aangezien het nog in beta is, ondersteunt het installatieprogramma op dit moment alleen de Odroid N2/N2+ en de Raspberry PI. Ondersteuning voor andere apparaten zoals de Pinebook familie en meer zit in de pijplijn.

Calamares is niet de enige stap die is gemaakt, zowel het hoofd dev team als het ARM team hebben de manier waarop de belangrijkste Endeavour pakketten (eos apps, DE en community edities) worden geupdate voor beide projecten verbeterd. Dus beide repo’s zijn meer in sync vanaf nu.

Zoals ik al eerder zei, is dit de eerste stap om ARM en het hoofdproject dichter bij elkaar te brengen, onze volgende stap is om Calamares ook de basisinstallatie te laten afhandelen voor een volledig GUI gebruikers installatie ervaring.

Om een meer gedetailleerde aankondiging over de ARM release te lezen, kun je the ARM annoucement
Artemis functies en verbeteringen
3

Calamares 3.2.60

Firefox 101.0.1

Linux kernel 5.18.5

Mesa 22.1.2

Xorg-Server 21.1.3

nvidia-dkms 515.48.07

Archlinux-keyring en endeavouros-keyring worden geupdate voordat de online installatie wordt gestart om sleutelring problemen te voorkomen.

https://github.com/endeavouros-team/EndeavourOS-calamares/blob/0bb36107b85e28d9b15a65891c0be882930c1be9/calamares/modules/shellprocess_initialize_pacman.conf#L12 2 2

pipewire-media-session is vervangen door wireplumber

https://github.com/endeavouros-team/EndeavourOS-calamares/blob/0bb36107b85e28d9b15a65891c0be882930c1be9/calamares/modules/netinstall.yaml#L135 1 2

De offline Xfce installatie heeft een grote schoonmaakbeurt gekregen met de hulp van gemeenschapslid Keybreak

budgie-control-center is toegevoegd aan de EndeavourOS repo voor een soepelere en native Budgie ervaring.

Xfce4 en i3 installatie zullen firewall-applet niet meer standaard autostarten.

Ondersteuning toegevoegd voor het downgraden van EndeavourOS pakketten (eos-downgrade).

U kunt Artemis downloaden via hier