Anyone else experiencing desktop lag with Plasma 6.1?

Since upgrading to Plasma 6.1 my Wayland desktop has gone from buttery smooth to severe lag. It stutters on switching desktops and simple window closing. If I switch back to xorg it is buttery smooth. I only use my iGPU (see my specs below).

Attempts to Resolve:
-I added export KWIN_DRM_DISABLE_TRIPLE_BUFFERING=1 to my /etc/environment file, rebooted, and nothing changed.
-Cursing at it.

Neither of these seemed to help so I switched back to xorg (and removed KWIN_DRM_DISABLE_TRIPLE_BUFFERING=1 from my environment file).

I suspect kwin_wayland, but I have no hard evidence. I can use xorg for now until this gets worked out. I wondered if anyone else had a similar experience?

My specs:
Dell Laptop 7610
Kernel 6.9.5
Tigerlake CPU (i7-11800H) w/iGPU and a Nvidia 3050.
64GB Memory/4TB M.2

Thanks!

Can not confirm with my setup:


KDE Plasma Version: 6.1.0
KDE Frameworks Version: 6.3.0
Qt Version: 6.7.1
Kernel Version: 6.6.34-1-lts (64-bit)
Graphics Platform: Wayland
Processors: 16 × AMD Ryzen 7 5825U with Radeon Graphics
Memory: 15.0 GiB of RAM
Graphics Processor: AMD Radeon Graphics

No lags.

So far, smooth as silk!

KDE Plasma Version: 6.1.0
KDE Frameworks Version: 6.3.0
Qt Version: 6.7.1
Kernel Version: 6.6.34-1-lts (64-bit)
Graphics Platform: Wayland
Processors: 32 × AMD Ryzen 9 5950X 16-Core Processor
Memory: 62.7 GiB of RAM
Graphics Processor: NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti/PCIe/SSE2

Nope. All is buttery smooth here…

Operating System: EndeavourOS 
KDE Plasma Version: 6.1.0
KDE Frameworks Version: 6.3.0
Qt Version: 6.7.1
Kernel Version: 6.9.5-arch1-1 (64-bit)
Graphics Platform: Wayland
Processors: 4 × Intel® Core™ i5-4278U CPU @ 2.60GHz
Memory: 7.6 GiB of RAM
Graphics Processor: Mesa Intel® Iris® Graphics 5100
Manufacturer: Apple Inc.
Product Name: Macmini7,1

I have an update to this:

Is anyone using an animated GIF for their wallpaper? For Desktop Wallpaper I have selected Image and Scaled, Keep Proportions. I’m using this GIF (only 192k): https://www.opencode.net/pentad/livewallpaper/-/blob/main/Amiga/JimSachsDOTCCastle.gif

I don’t remember if the plugin Image is from KDE or else where. However, it was buttery smooth with Plasma 6.05 and Wayland. Now, it is smooth under Plasma 6.1 and xorg, but not Plasma 6.1 and Wayland (tried many animated GIFs no better).

If I select a static image in Plasma 6.1 and Wayland everything is smooth as silk.

Thanks!

1 Like

Glad you got it sorted.