After update, Plasma Wayland slow load after login, can't open most applications

Updated earlier today with yay, performed reboot, was able to login, and the KDE gear was spinning for a significantly longer time. Once the loading gear finished, the screen was just black with cursor visible until after a few minutes the desktop loaded. Only some of my applications will open now like Dolphin, System Settings, Konsole but not applications like Thunderbird, Microsoft Edge, or Bitwarden.

I ran “journalctl -b -0 | grep fail” and produced the following log:
https://0x0.st/XZMT.txt

While trying to diagnose the issue before coming to the forum, all I have found that leads me to think its Plasma/Wayland related is the following in that log:

Summary

May 23 19:37:54 desktop dbus-broker-launch[686]: Activation request for ‘org.freedesktop.home1’ failed: The systemd unit ‘dbus-org.freedesktop.home1.service’ could not be found.
May 23 19:38:00 desktop ksplashqml[1500]: libEGL warning: failed to open /dev/dri/renderD128: Permission denied
May 23 19:38:00 desktop ksplashqml[1500]: libEGL warning: failed to open /dev/dri/renderD128: Permission denied
May 23 19:38:01 desktop ksplashqml[1500]: MESA: error: ZINK: vkEnumeratePhysicalDevices failed (VK_ERROR_INITIALIZATION_FAILED)
May 23 19:38:01 desktop ksplashqml[1500]: MESA: error: ZINK: failed to choose pdev
May 23 19:38:01 desktop ksplashqml[1500]: libEGL warning: egl: failed to create dri2 screen
May 23 19:38:29 desktop tailscaled[787]: logtail: upload succeeded after 1 failures and 38s
May 23 19:38:32 desktop ksplashqml[1500]: qt.qpa.wayland: eglSwapBuffers failed with 0x300d, surface: 0x0
May 23 19:39:31 desktop systemd[1459]: Dependency failed for KDE Configuration Module Initialization (Phase 1).
May 23 19:39:31 desktop systemd[1459]: plasma-kcminit-phase1.service: Job plasma-kcminit-phase1.service/start failed with result ‘dependency’.
May 23 19:39:31 desktop kded6[1749]: libEGL warning: failed to open /dev/dri/renderD128: Permission denied
May 23 19:39:31 desktop kded6[1749]: libEGL warning: failed to open /dev/dri/renderD128: Permission denied
May 23 19:39:32 desktop kded6[1749]: MESA: error: ZINK: vkEnumeratePhysicalDevices failed (VK_ERROR_INITIALIZATION_FAILED)
May 23 19:39:32 desktop kded6[1749]: MESA: error: ZINK: failed to choose pdev
May 23 19:39:32 desktop kded6[1749]: libEGL warning: egl: failed to create dri2 screen
May 23 19:41:01 desktop systemd[1459]: Dependency failed for KDE Plasma Workspace Core.
May 23 19:41:01 desktop systemd[1459]: Dependency failed for KDE Plasma Workspace.
May 23 19:41:01 desktop systemd[1459]: Dependency failed for plasma-workspace-wayland.target.
May 23 19:41:01 desktop systemd[1459]: plasma-workspace-wayland.target: Job plasma-workspace-wayland.target/start failed with result ‘dependency’.
May 23 19:41:01 desktop systemd[1459]: plasma-workspace.target: Job plasma-workspace.target/start failed with result ‘dependency’.
May 23 19:41:01 desktop systemd[1459]: plasma-core.target: Job plasma-core.target/start failed with result ‘dependency’.

I am able to log into Plasma X11 and do not experience that long load time. The applications also are opening up fine (with the exception of steam games). I have used Plasma Wayland since I installed. Appreciate any help I can get on sorting out what has broken around Plasma and Wayland.