About the Finnish category

Welcome Finnish community members.

2 Likes

Tervetuloa suomenkieliseen osioomme!

Täällä voidaan hoitaa asiat selvällä suomenkielellä, jos sinusta tuntuu että ne hoituvat paremmin ja mukavammin näin.

Tänne tulevat myös kaikki suomenkieliset ilmoitusluontoiset EndeavourOS:iin liittyvät asiat, joten kannattaa olla kuulolla!

2 Likes

Ei täällä taida hirveästi suomikäyttäjiä olla :slight_smile:

Jokainen on tärkeä! :smile:

1 Like

No ainakin kaksi näköjään.

1 Like

Hmmm… sanoisin että ainakin kolme. :wink:

Niin, ja tervetuloa yhteisöömme! :smile:

Nyt ainakin neljäs! Olen kyllä jotain kirjoitellut englanniksi.

Viimeisimpien päivitysten jäljiltä Chromium ei enää käynnisty oikein valmmiustilan (hybernation) jälkeen. Se on tapettava ja käynnistettävä uudelleen, jotta toimii oikein. Vian ilmentymänä grafiikka sekoaa eikä sivuista saa mitään tolkkua. Etenkin Gmail sotkee itsensä pahasti.

Kuvittelisin sen olevan tilapäinen ongelma joka korjaantuu uudempien päivitysten myötä.

Ohjelmalla pahis näet helposti viimeisimmät tekemäsi päivitykset, ehkä niistä selviää mistä päivityksestä tuo johtuu?

Ja jollei muu auta, niin tilapäisesti ohjelmalla downgrade voi ottaa vanhemman version jostain ohjelmasta käyttöön. En kuitenkaan suosittele vanhemman version käyttöä potentiaalisten muiden ongelmien takia, vaan jotain muuta kiertotietä, esim. toistaiseksi välttää hibernaation käyttöä.

Toivottavasti näistä ajatuksista on jotain apua. Ellei, niin varmaankin kirjoittelet englanninkielisille sivuillemme, jolloin paremmat asiantuntijat saattavat voida auttaa lisää.

Muuten, hienoa että mahdollisimman moni suomenkielinen käyttäjä näyttäytyy tässä postiketjussa! :smile:

N√§in me kaikki suomenkieliset saamme kuvan paljonko suomenkielisi√§ k√§ytt√§ji√§ on, ja siit√§ sitten voimme tehd√§ p√§√§telmi√§ esim. paljonko ‚Äúty√∂aikaa‚ÄĚ on syyt√§ k√§ytt√§√§ suomenkieliseen asioiden hoitoon.

Muistetaan lisäksi se, että Linuxin kehittäjä on suomalainen! Siksikin kieltämme on hyvä vaalia täälläkin. :vulcan_salute:

1 Like

Itsellä ainakin toimii tuo chromium, tosin käytän -vaapi buildia archilinuxcn -reposta ja ainakin se aukeaa ihan normaalisti.

Nuo hybernaatiojutut aiheuttavat aika ajoin ongelmaraportteja. Usein varsinainen ongelma liittyy jonkin ajurin tai firmwaren epäyhteensopivuuteen, mahdollisesti jonkin päivityksen jälkeen. Kernelinkin kautta tulee ajureita ja vastaavia, joten yksi ajatus olisi kokeilla toista kerneliä.

Esim. ohjelmalla akm on kernelien asennus yksinkertaista (tosin se ei tue AURista löytyviä kerneleitä).

Mä olen alkanut tappamaan chromiumin aina ennen valmiustilaan tuuppaamista. Kun palaa ja aukaisee chromiumin, voi palauttaa kaikki auki olleet tabit. Ratkaisu riittää mulle.

1 Like

Mielenkiintoista, että chromiumin lopettaminen riittää! Mutta tarkoititko tavallista sovelluksen lopettamista, vai esim. kill-komennon käyttöä?

Itse en ole käyttänyt tuota valmiustilaa, joten sen puolesta ei ole ollut ongelmiakaan. :wink:
SSD-levyn kanssa boottaaminen toimii mulle riittävän nopeasti. HDD-levyn kanssa tilanne olisikin toinen.

Tavallista x:stä painamista.
Joo, uskon, että SSD-levyjen kanssa normaali käynnistys on ripeämpää kuin perinteisten. Saattaisin joskus vaihtaa boot- ja os-levyt sellaisiksi. Tulen muuten vielä vanhojen kanssa toimeen. Isoin levy tallettaakin sitten leffat ja musta eikä sen levyn kokoiseen SSD-levyyn mulla olisikaan hetkeen varaa.

Onhan nuo SSD:t vielä kalliimpia, mutta niiden hinnat ovat jo paljon pudonneet ja vieläkin putoavat.

Katson juuri verkkokauppa.com:sta, ja siellä esim. 240GB SATA SSD:t ovat vähän päälle 30 euroa, esim. tämä: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/19471/jvrhm/WD-Green-240-Gt-SATA-III-SSD-2-5-SSD-kovalevy?list=OZCYkRhzeikZddlkZddvNNy9Dwhz3eFNy9onNdbunhGE12Ny5MDNrqPkhz3I3ZddJwR

Sillä ainakin pääsee alkuun.

Kiitos vinkeistä!

Viimeisin päivitys korjasi Chromiumin ongelmat hibernaation jäljiltä. Kiitokset siitäkin!

-vp-

1 Like

Moi, en huomannut olisiko sivulla ollut jokin vinkki kuinka luoda uusi ‚Äútopic‚ÄĚ, mutten ainakaan n√§hnyt.

Kuitenkin, siis nyt kun p√§ivitys tarjoaa EOS- ja AUR-p√§ivitykset per√§j√§lkeen, on ollut kiusaus katsoa p√§ivitt√§√§k√∂ AUR mit√§√§n. Tyypillisesti p√§ivitys p√§√§ttyy virheeseen, eli jokin osa kokonaisuudesta ei k√§√§nny ja sitten p√§ivitys p√§√§ttyy. Tyypillisesti en ymm√§rr√§ mik√§ meni vikaan. Kysyisin, onko siit√§ haittaa, jos n√§in k√§y? Ainakin t√§n√§√§n p√§ivitys alkoi virheell√§: ‚Äúlspci: Unable to load libkmod resources: error -12‚ÄĚ. En osaa kuin arvata, ett√§ t√§m√§ voisi johtua siit√§, ett√§ olen viime aikoina yritt√§nyt p√§ivitt√§√§ my√∂s AUR-sovelluksia. Ja toiseksi, miksi AUR-p√§ivitys pyrkii k√§√§nt√§m√§√§n kaikki p√§ivitett√§v√§t osat. P√§ivityksess√§ menee tosi KAUAN. Vai onko siin√§ alun kyselyss√§ jokin vaihtoehto, jolla k√§√§nn√∂kset voi est√§√§?

Jos tarkoitat appia eos-update-notifier, niin sillä on konffitiedosto
/etc/eos-update-notifier.conf.
Siellä on asetus CheckAurUpdates=yes jonka voi asettaa arvoon no; silloin AUR-päivityksiä ei yritetä tehdä.

AUR-päivitykset voi sitten yhtä hyvin tehdä päätteessä esim. yay-ohjelmalla, vaikkapa:

  yay -Sua

Monet AUR-paketit ovat lähdekoodista käännettäviä, siksi kyseiset paketit pitää kääntää. Joistakin AUR-paketeista on olemassa sekä binääri- että lähdekoodiversio (esim. paru ja paru-bin), jolloin voit valita niitä kumman haluat.

Rakennusvirheitä ajoittain sattuu AUR-pakettien kanssa. Se vain kertoo siitä, että AUR-paketin ylläpitäjä ei ole paivittänyt pakettiaan. Tällöin kannattaa käydä AUR-paketin nettisivulla (etsi paikasta https://aur.archlinux.org/packages) ja jättää viesti paketin ylläpitäjälle.

Jos AUR-paketti ei rakennu, niin päivittäminen loppuu siihen.

Kuitenkin ‚Äúpieni‚ÄĚ yleinen AUR-paketteihin liittyv√§ muistutus:
AUR-paketit ovat toisten käyttäjien tekemiä, siis ei ns. virallisen jakeluorganisaation tekemiä. Siksi niitä käytettäessä pitää muistaa, että käyttäminen on käyttäjän omalla vastuulla. Ehdottomasti järkevää ennen käyttöä on varmistaa mahdollisimman hyvin, että AUR-paketti on luotettava, eikä sisällä mitään haitallista (sellaistakin kuulemma on tapahtunut!).

Parhaiten tarkistamisen tekee AUR-paketin sisältämän PKGBUILD-tiedoston avulla, josta selviää periaatteessa kaikki mitä pakettiin tulee mukaan. Lisäksi PKGBUILDin sisältämät linkit on syytä tarkistaa, ettei niiden kautta tule haittoja mukaan.

Aina tuo tarkistaminen ei ole ihan helppoa, joten jos epäselvyksiä esiintyy, kannattaa asia varmistella täällä foorumilla.

New Topic pitäisi löytyä esim. klikkaamalla Finnish-aluetta, siinä oikealla ylhäällä on täppä + New Topic.

Kiitokset! Ajattelinkin, ettei noita AUR-päivityksiä välttämättä tarvitse. Eihän niiden annettujen EOS-käyttikseen muunnosproseduurien jälkeen mitään olennaista AUR-kamaa enää pitäisi olla.

Katson, jos jotenkin saan yhden AUR-päivityksen toimimaan ja sitten konfiguroin sen pois. Kiitti!

1 Like

@manuel, kokeilin tuota eos-update-notifier-conf-asetusta, mutta edelleen AUR-päivityksiä tarjotaan. Vaikuttaisi vahvasti siltä, ettei asetuksella ole mitään merkitystä!?

No, se ei ole iso pulma, päivitykset voi silti ohittaa.