Η έκδοση του Απριλίου έφτασε, 11-4-2020

Η ανακοίνωση στα αγγλικά, εδώ: https://endeavouros.com/news/the-april-release-has-arrived/

Είμαστε υπερήφανοι που σας παρουσιάζουμε την πιο πρόσφατη κυκλοφορία μας και είναι γεμάτη με νέες δυνατότητες και βελτιώσεις, οπότε χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας δούμε…

Universal ISO boot

Οι προηγούμενες εκδόσεις των ISO μας δεν μπορούσαν να μπουτάρουν συστήματα που ήταν εφοδιασμένα με μια νεότερη dedicated κάρτα γραφικών Nvidia. Αυτή η έκδοση συνοδεύεται με την επιλογή εκκίνησης του ISO είτε με τους οδηγούς ανοιχτού κώδικα ή τον proprietary οδηγό της NVIDIA.

Η τελευταία επιλογή είναι μόνο για τις νεότερες dedicated κάρτες γραφικών NVIDIA, οι χρήστες legacy card και OPTIMUS hybrid system (Intel + NVIDIA) θα πρέπει να επιλέξουν την προεπιλεγμένη επιλογή.

Calamares

Ο Florent Valetti (FLVAL), σε συνεργασία με τον Fernando Omiechuk Frozi (fernandomaroto) για τεχνική βοήθεια, άλλαξε την εμφάνιση και την αίσθηση του Calamares σε σύγκριση με την κυκλοφορία του Δεκεμβρίου.

Όχι μόνο άλλαξε το κύριο χρώμα, από μωβ σε μπλε, έκανε επίσης μια γενική εκκαθάριση και πρόσθεσε μικρές λεπτομέρειες στο πρόγραμμα εγκατάστασης, για να του δώσει μια μοναδική υπογραφή EndeavourOS.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης ξεκινά τώρα με ένα παράθυρο τερματικού στο παρασκήνιο για να ενημερώνει τον χρήστη για την πρόοδο της εγκατάστασης. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η πρόωρη διακοπή της διαδικασίας εγκατάστασης από τους χρήστες, λόγω του ότι η γραμμή προόδου στο Calamares δεν εμφανίζει κανένα σημάδι κίνησης σε ορισμένα σημεία της εγκατάστασης.

Η κατάτμηση με τον Calamares έχει βελτιωθεί και λειτουργεί τώρα σχεδόν 100%. Υπάρχουν ορισμένες γνωστές περιπτώσεις όπου η αυτόματη κατάτμηση αποτυγχάνει, σε αυτήν την περίπτωση, το Live Περιβάλλον εξακολουθεί να έρχεται με το Gparted ως εναλλακτική λύση, καθώς και η κρυπτογράφηση LUKS είναι πλέον δυνατή από το πρόγραμμα εγκατάστασης του Calamares.

Καθρέφτης

Σε συνεργασία με την Alpix, έχουμε τελικά τον δικό μας καθρέφτη για το repo του EndeavourOS και σε αυτήν την έκδοση, ο καθρέφτης θα εγκατασταθεί ως πρώτη επιλογή από προεπιλογή, δίπλα στον υπάρχοντα καθρέφτη του Github.

Τα ήδη τρέχοντα συστήματα μπορούν απλά να τροποποιηθούν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή καλωσορίσματος. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τον καθρέφτη μας, ο τρέχων καθρέφτης του Github θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμος, καθώς το δίκτυο των καθρεφτών μας δεν είναι τόσο μεγάλο.

Εάν θέλετε να μας διαθέσετε τον server σας για να χρησιμοποιηθεί σαν καθρέφτης για εμάς, θα ακολουθήσουν οδηγίες πολύ σύντομα, διαφορετικά, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες μέσω των καναλιών κοινωνικών μέσων και του φόρουμ μας.

Vanilla theming

Για τον online εγκαταστάτη, όλα τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας θα εγκαθίστανται με το vanilla θέμα τους. Οι αντιδράσεις στα DE με vanilla θέματα ήταν τόσο ενθουσιώδεις, που αποφασίσαμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη θεματικών DEs.

Ο offline εγκαταστάτης θα εξακολουθήσει να εγκαθιστά το δικό μας θεματικό XFCE όπως έχει στο Live περιβάλλον μας, ειδικά για τους θαυμαστές που τους αρέσουν.

Εάν ένας χρήστης εγκατάστασης εκτός σύνδεσης θέλει ένα vanilla XFCE αργότερα, έχουμε βάλει ένα κουμπί στην εφαρμογή καλωσορίσματος για να το αφαιρέσετε με ένα κλικ.

Welcome app


Ευχαριστούμε τους FLVAL και SGS για την εικόνα

Η εφαρμογή καλωσορίσματος είναι τώρα πολύγλωσση και εκτός από τα Αγγλικά, υποστηρίζει Ισπανικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Φινλανδικά, Σλοβακικά, Ρουμανικά, Πολωνικά και Γαλλικά.

Νέες εσωτερικές εφαρμογές

Ο Manuel έχει δημιουργήσει μερικές νέες εφαρμογές και εργαλεία για να κάνει την εμπειρία του EndeavourOS λίγο πιο ομαλή.

Pahis - Ένα εργαλείο που εμφανίζει το ιστορικό πακέτων στο τερματικό.
Eos-log-tool - Μια εφαρμογή GUI για τη δημιουργία ενός αρχείου καταγραφής που απαιτείται κατά την αναφορά σφαλμάτων στο φόρουμ ή στην περιοχή αναφοράς σφαλμάτων.
Eos-rankmirrors - Ταξινομεί (μόνο) τους καθρέφτες του Endeavour. Οι καθρέφτες του Arch μπορούν να ταξινομηθούν π.χ. με την εφαρμογή reflector-simple. Μετά την κατάταξη (καθρέφτες Arch και Endeavour), ο χρήστης θα πρέπει να έχει τους καλύτερους καθρέφτες στη διάθεσή του.
Οι υπάρχουσες εφαρμογές του EndeavourOS έχουν λάβει κάποιες διορθώσεις σφαλμάτων και όλες έχουν μεταφερθεί σε ZSTD.

Multi-boot

Εχουμε ασχοληθεί με το πρόβλημα πολλαπλής εκκίνησης με τον grub που έχει επηρεάσει τις περισσότερες διανομές που βασίζονται στο Arch, το οποίο είναι ένα upstream πρόβλημα, η επιδιόρθωση αφορά δύο ξεχωριστά πακέτα: το grub και το os-prober. Τώρα όλες οι διανομές πρέπει να έχουν δυνατότητα εκκίνησης από το EndeavourOS grub.

i3-wm


Ο Joe Kamprad (Joekamprad) έχει εργαστεί σε μια διάταξη i3-wm για να δώσει σε αρχάριους και προχωρημένους χρήστες μια εκκίνηση στοω δημοφιλή Window Manager. Δεν βασίζεται σε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας αλλά χρησιμοποιεί το LXappearance για να διευκολύνει τον διαχειριστή παραθύρων να χειρίζεται θέματα GTK. Επομένως, είναι ελαφρύ και απλό, ακριβώς αυτό που σημαίνει το EndeavourOS.

Κανονικά, το i3-wm δεν αποκρίνεται στα κλικ του ποντικιού ή της επιφάνειας αφής, λόγω της φύσης του που επικεντρώνεται στο πληκτρολόγιο. Ο Joe κατέστησε δυνατό ώστε δύο στοιχεία στη γραμμή εργασιών να ανταποκρίνονται σε κλικ, το πρώτο ανοίγει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (Leafpad) με τις συντομεύσεις πληκτρολογίου και το δεύτερο ανοίγει ένα cheat sheet με τις κύριες ρυθμίσεις για την επεξεργασία του i3-wm, ακριβώς για να κάνετε το άλμα σας πιο εύκολο.

Επιπλέον, έχουμε επίσης ενημερώσει το wiki για αυτόν τον δημοφιλή διαχειριστή παραθύρων.

Άλλες δυνατότητες και ενημερώσεις

 • Πυρήνας Linux 5.6.3-arch1-1
 • Firefox 75.0 -1
 • MESA 20.0.4-1
 • Calamares 3.2.20
  Αυτόματη ενημέρωση στη βάση δεδομένων NVIDIA για το πρόγραμμα εγκατάστασης τηςNVIDIA
  Διορθώσεις και βελτιώσεις για τα εργαλεία δημιουργίας πακέτων EOS.
  Στην τελευταία φάση της εγκατάστασης, πραγματοποιείται καθαρισμός περιττών προγραμμάτων οδήγησης, για καθαρότερη εμπειρία από την πρώτη εκκίνηση.
  Υποστήριξη VM-Ware περιλαμβάνεται στο ISO
  Ένα Πασχαλιάτικο αυγό για τους χρήστες τερματικού XFCE. (επίσης για ήδη τρέχοντα συστήματα)

Ελπίζουμε να μείνετε ενθουσιασμένοι με αυτήν την κυκλοφορία όσο ενθουσιασμένοι είμαστε και εμείς και ότι έχουμε ικανοποιήσει τη μακρά αναμονή…

Απολαύστε το νέο σας Endeavour !!!

Μπορείτε να κατεβάσετε το ISO εδώ.


Ακολουθείστε μας
https://twitter.com/OsEndeavour

3 Likes